Radničke organizacije takođe pozivaju na otvaranje 575 miliona radnih mesta da bi se postigla puna zaposlenost na globalnom nivou.

Ti zahtevi su detaljno navedeni u nacrtu završne deklaracije koju je ITUC pripremila za svoj Kongres u Australiji, koji je počeo u četvrtak i traje do utorka.

ITUC žali što je razlika u platama muškaraca i žena i dalje iznad 20 odsto na svetskom nivou i “traži minimalne plate za život za sve radnike, uključujući neformalne radnike i radnike koji rade kod kuće”.

Globalni sindikalni pokret koji objedinjava 332 sindikata i tvrdi da predstavlja 200 miliona radnika, poziva i na “hitne mere (…) da bi se garantovala minimalna stopa poreza na dobit na međunarodnom nivou”.

Iako je sporazum o tome krajem 2021. potpisalo stotinu zemalja pod okriljem OECD (Organizacija za ekonomsku trgovinu i razvoj), on se sporo usvaja zbog blokada u pojedinim regionima, uključujući i Evropu.

Suočeni sa zdravstvenim šokom pandemije kovida-19 i klimatskim izazovima, “želimo da izgradimo ekonomije zasnovane na zajedničkom prosperitetu, uz garanciju sigurnog zaposlenja”, rekla je generalna sekretarka ITUC Šaran Barou danas u svom oproštajnom govoru.

“Novi društveni ugovor ima šest jasnih zahteva: poslovi, prava, plate, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija”, rekla je ona.

“Novi društveni ugovor” je i naziv nacrta deklaracije koju sindikati planiraju da usvoje na kraju Kongresa.

Naslednik Šaran Barou na mestu generalnog sekretara biće izabran u nedelju. U konkurenciji su dva kandidata: Italijan Luka Visentini, sada generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, i Turčin Kemal Ozkan, iz Sindikalata industrije.