Kina ima za cilj da postigne brži ekonomski rast od oko pet odsto, sa boljim kvalitetom razvoja u 2023. godini, u kojoj druga po veličini svetska privreda ubrzava kako bi osnažila oporavak i nastavila modernizaciju.

Projektovani rast, viši od prošlogodišnjeg ostvarenog rasta koji je iznosio preko tri procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), jedan je od ključnih ciljeva razvoja zemlje postavljenih u izveštaju o radu vlade koji je premijer Li Kećijang podneo pred nacionalnim zakonodavnim telom koje je u nedelju počelo godišnje zasedanje, prenosi Sinhua.

Svet pomno prati nove političke poteze u vezi sa razvojem Kine, dok se nacionalni zakonodavci i politički savetnici okupljaju na godišnjem skupu po prvi put od oktobra prošle godine kada je održan 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK). U međuvremenu, brzi oporavak zemlje od Kovida-19 probudio je nadu u sveobuhvatniji rast na globalnom nivou, uvećavajući značaj ovog događaja.

Omogućavanje stabilnog i kvalitetnog rasta je od ključne važnosti za realizaciju velikog plana KPK za izgradnju velike moderne socijalističke zemlje do sredine ovog veka.

“Imperativ je održati razuman dugoročni ekonomski rast, a istovremeno obezbediti bolji kvalitet i efikasnost i održati naša čudesna dostignuća brzog ekonomskog rasta i dugoročne društvene stabilnosti”, budući da je 20. Nacionalni kongres KPK predvideo da će povećanje BDP po glavi stanovnika zemlje biti na nivou srednje razvijene zemlje do 2035. godine, navodi se u zasebnom izveštaju koji je u nedelju podnela Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) koja je glavni ekonomski planer.

Projekcija rasta od oko pet odsto “neophodna je da bi se obezbedio stabilan rast, zapošljavanje i cene” navodi se u izveštaju NDRC o sprovođenju plana nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja za 2022. i o nacrtu plana nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja za 2023.

“To će biti pozitivan signal tržištu i ojačaće poverenje, usmeravati očekivanja, povećati zaposlenost, poboljšati životni standard i sprečiti ili otkloniti rizike dok se teži razvoju”, navodi se u izveštaju NDRC.

Ovogodišnji cilj BDP je takođe u skladu sa trenutnim potencijalom rasta kineske privrede i sa sposobnošću faktora resursa i proizvodnje da podrže ekonomiju, navodi se u izveštaju.

“Za Kinu, 2023. je godina ekonomskog povratka“, rekao je Liu Šoujing, dekan Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Renmin u Kini.

Dok je projektovani cilj godišnjeg BDP na odgovarajućem nivou rasta koji je neophodan kako bi se stabilizovala očekivanja i ekonomska ekspanzija, to ukazuje i da će kineska ekonomija nastaviti da se fokusira na visokokvalitetni razvoj, rekao je Liu.

BUĐENJE PRIVREDNOG RASTA

Kineska ekonomija je u fazi stabilnog oporavka, uz značajno poboljšanje potrošačke tražnje, tržišne distribucije, industrijske proizvodnje i poslovnih očekivanja, rekao je premijer, napominjući da privreda pokazuje ogroman potencijal i zamah za dalji rast.

Oporavak se može videti i osetiti u prizorima prometnih puteva, prepunih bioskopa i restorana i oživljavanju kupovine, kako onlajn tako i u prodavnicama. Najnoviji zvanični podaci pokazuju da se proizvodna aktivnost vratila na najviši nivo u rasponu većem od decenije, rast stranih investicija se povratio, a nove bankarske pozajmice na mesečnom nivou porasle su više nego što se očekivalo.

Priznajući dosadašnja dostignuća, Li je upozorio na poteškoće i izazove sa kojima se suočava ekonomija, uključujući rastuću neizvesnost u spoljnom okruženju, nedovoljnu domaću tražnju i rizike i skrivene opasnosti na tržištu nekretnina.

Važno je “dati prioritet obezbeđivanju stabilnog rasta, zapošljavanja i cena” ove godine, rekao je Li poslanicima.

Ove godine Kina ima za cilj da otvori oko 12 miliona novih radnih mesta u gradovima, gde je, kako pokazuju istraživanja, stopa nezaposlenosti oko 5,5 odsto, navodi se u izveštaju o radu vlade. Ostali godišnji ciljevi uključuju održavanje rasta indeksa potrošačkih cena na oko tri odsto i proizvodnju žitarica veću od 650 miliona tona.

Izveštaj o radu vlade otkrio je niz mera za jačanje rasta ove godine. Oni uključuju projektovani odnos deficita prema BDP-u od tri odsto, što je 0,2 procentna poena više od prošlogodišnjeg nivoa, kao i da je 3,8 biliona juana (oko 549,8 milijardi američkih dolara) namenskih obveznica dodeljeno lokalnim samoupravama.

Izveštaj je takođe pozvao da se oprezna monetarna politika učini ciljanom i snažnom, uz napomenu da bi novčana masa M2 i agregatno finansiranje trebalo da se generalno povećaju u skladu sa nominalnim ekonomskim rastom radi podrške realnoj ekonomiji.

Da bi povećala domaću tražnju, Kina će dati prioritet oporavku i proširenju potrošnje, navodi se u izveštaju, uz napomenu da će prihodi gradskih i ruralnih stanovnika biti povećani kroz više kanala.

“Kineska ekonomija će u celosti krenuti nabolje i verovatnije je da će njena stopa rasta dostići normalan nivo, nego da neće”, rekao je ekonomista Ju Miaođie, predsednik Univerziteta Liaoning i član nacionalnog zakonodavnog tela.

Međunarodne institucije i investicione banke povećale su svoja predviđanja rasta Kine za ovu godinu. Međunarodni monetarni fond podigao je krajem januara svoju prognozu rasta Kine u 2023. godini na 5,2 odsto, u odnosu na prethodno predviđanje od 4,4 odsto.

VAŽAN JE KVALITET

Iako pridaje važnost ekonomskom rastu, kineska vlada neće tražiti rast po svaku cenu. Umesto toga, želi zeleniju i efikasniju ekonomiju.

Predstavljajući vladin izveštaj o radu, Li je još jednom podvukao napore da se nastavi sa visokokvalitetnim razvojem, ističući prioritete politike kao što su ubrzanje modernizacije industrijskog sistema i promovisanje prelaska na obrazac zelenog razvoja.

Kina ima za cilj da smanji potrošnju energije po jedinici BDP-a za oko dva procenta ove godine i “stremiće ka boljim rezultatima u stvarnom radu”, navodi se u izveštaju NDRC.

Izveštaj je otkrio ciljeve kontinuiranog smanjenja emisija velikih zagađivača, jače kontrole potrošnje fosilnih goriva i stalno unapređenje prirodnog okruženja.

U vezi sa jačanjem tehnološke snage zemlje, Li je pozvao na udruživanje kvalitetnih resursa i ulaganje zajedničkih napora za postizanje proboja u osnovnim tehnologijama u ključnim oblastima. Takođe je pozvao na napore da se tradicionalne industrije i mala i srednja preduzeća učine naprednijim, pametnijim i ekološki prihvatljivijim.

Suočena sa ozbiljnim izazovima koje je doneo rastući protekcionizam i izbijanje Kovida-19 u poslednjih nekoliko godina, Kina je izbegla preveliko oslanjanje na investicije kao sredstvo za podsticanje ekonomskog rasta, ali je ostala fokusirana na pomaganje tržišnim subjektima da prevaziđu poteškoće i da rastu.

“Preduzeli smo odlučne mere da pojačamo podršku makro politici, istovremeno se  uzdržavajući od usvajanja poplave jakih stimulativnih politika koje bi pojele naš potencijal za budući rast”, rekao je Li.

Visokokvalitetan razvoj se smatra “prvim i glavnim” zadatkom u kineskom poduhvatu modernizacije. Predsednik Si Đinping je naglasio da umesto da uzme rast BDP-a kao jedini kriterijum za uspeh, Kina se sada više fokusira na poboljšanje kvaliteta i efikasnosti rasta.

U nastojanju da ostvari bolji kvalitet razvoja, Kina je više ulagala u istraživanje i razvoj u proteklih pet godina, uz smanjeni energetski intenzitet i emisije ugljenika, navodi se u izveštaju o radu vlade.

“Modernu Kinu treba da odlikuje visokokvalitetni razvoj”, rekao je Han Baođiang, direktor odeljenja za ekonomiju Nacionalne akademije upravljanja i savetnik za nacionalnu politiku.

“Jedino kroz jednak naglasak na rast i kvalitet i stvaranjem snažne sinergije za visokokvalitetan razvoj možemo izgraditi čvrstu ekonomsku osnovu za kinesku modernizaciju”, rekao je Han.