Zvanični podaci pokazuju da je trgovina Kine sa EU u 2021. godini iznosila 828,1 milijardu američkih dolara, što je rekordno visok nivo, 27,5 odsto viši u odnosu na prošlu godinu.

U prva dva meseca ove godine, bilateralna trgovina Kine i EU porasla je za 14,8 odsto, na godišnjem nivou, dostigavši 137,1 milijardu američkih dolara, što je EU učinilo najvećim trgovinskim partnerom Kine u tom periodu, pokazali su zvanični podaci.

Istraživanje poslovnog poverenja 2021, koje je prošle godine objavila Privredna komora Evropske unije u Kini, pokazuje da je od izbijanja kovid-19 kinesko tržište postalo najvažnije utočište za evropska preduzeća.

Većina anketiranih evropskih preduzeća ostvarila je profit u Kini iznad globalnog proseka, a oko 60 odsto njih planira da proširi svoje poslovanje u toj zemlji.

Poslovni učinak kineskih preduzeća u evropskim zemljama takođe je prkosio preprekama.

Prema godišnjem izveštaju koji je objavila Kineska privredna komora u EU, kineska preduzeća zabeležila su ukupan promet od 150,3 milijardi evra (166,3 milijardi američkih dolara) u 27 zemalja članica EU u 2020. godini, što je povećanje od 1,4 odsto na godišnjem nivou, koje je otvorilo 320.000 potencijalnih radnih mesta.

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je vitalna oblast saradnje Kine i EU. Prvog marta ove godine obeležena je prva godišnjica stupanja na snagu sporazuma Kine i EU o geografskim oznakama, ugovora potpisanog radi poboljšanja bilateralne trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i jačanja ekonomskih veza Kine i EU.

Do 2021. godine, Kina i EU međusobno su priznale i zaštitile više od 240 geografskih oznaka, uspostavljajući prekretnicu za bilateralne trgovinske veze i saradnju dve strane u zaštiti intelektualne svojine.

Na onlajn seminaru o trgovinskim odnosima EU i Kine u poljoprivredno-prehrambenoj oblasti 31. marta, Ju Đianhua, kineski predstavnik za međunarodnu trgovinu i zamenik ministra trgovine, rekao je da dve strane treba da prošire obim trgovine, unaprede saradnju i zajednički obezbede povoljno okruženje za trgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Kao dva primarna tržišta posvećena podsticanju zelene i digitalne transformacije, Kina i Evropa su se takođe usaglasile sa svojim obavezama da promovišu razvoj sa niskim emisijama ugljenika.

Opremljen turbinama na vetar proizvedenim u Danskoj, Fusin siti, grad u severoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning, koji je nekada u velikoj meri zavisio od uglja, krenuo je putem zelenog razvoja.

Nakon priključenja na mrežu, očekuje se da će vetroturbine slati oko 29 miliona kilovat-časova (kWh) električne energije u elektroenergetsku mrežu godišnje, štedeći 9.000 tona standardnog uglja i smanjujući emisiju ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

Na drugom kraju evroazijskog kontinenta, Kina takođe pomaže Evropi da uštedi energiju i smanji emisije. Električni autobusi kineskog proizvođača električnih automobila BYD, mogu se videti u više od 100 gradova u više od 20 evropskih zemalja, što čini oko 20 odsto tržišnog udela električnih autobusa u Evropi.

„Kina i EU su dale ogroman doprinos zelenom zaokretu globalne potrošnje energije i ekonomskom oporavku“, rekao je Džang Đianhua, šef kineske Nacionalne energetske administracije, na 10. energetskom dijalogu Kine i EU, 31. marta.

U promenljivim globalnim okolnostima, obe strane će dodatno unaprediti saradnju i ubrizgati više pozitivne energije na globalno energetsko tržište, dodao je Džang, prenela je Sinhua.