Stopama SAD krenulo je nekoliko zemalja. Čak su i tradicionalni američki saveznici izneli kritike na račun takve političke predstave, navodi Sinhua dodajući da je francuski predsednik Emanuel Makron pozivanje na bojkot odbacio kao „nevažno i simbolično“, a češki predsednik Miloš Zeman nazvao „zloupotrebom olimpijske ideje“.

Sportisti su globalno s podsmehom odgovorili na američki politički trik i delima izrazili želje i podršku za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Od 4. do 22. januara, međunarodni aerodrom u Pekingu je zabeležio 2.586 dolazaka putnika u Kinu na Olimpijske igre, ukazuje agencija.

Svaki politički stav protiv olimpijskog duha šteti interesima svih olimpijskih učesnika i na kraju će propasti, ocenjuje Sinhua.

Međunarodni sportski događaji poput Olimpijskih igara pružaju platformu za građane širom sveta da ojačaju razmenu, solidarnost, mir i prijateljstvo. To je od nezamenljive vrednosti za komunikaciju među civilizacijama, dijalog različitih zemalja i solidarnost celokupnog ljudskog roda, ukazuje se u komentaru agencije.

Uz podsećanje da je Međunarodni olimpijski komitet 20. jula 2021, na 138. zasedanju, odobrio novi olimpijski moto „Brže, više, jače – zajedno“, Sinhua ukazuje da je reč „zajedno“ uvrštena kako bi se istakao značaj solidarnosti koja je preko potrebna u vreme pandemije i globalne ekonomske nestabilnosti.

Reč „zajedno“ takođe prenosi apel olimpijske porodice i čovečanstva u celini, dodaje se.

Održavanje Zimskih olimpijskih igara pokazaće solidarnost međunarodne zajednice, a oni koji izazivaju probleme i koji deluju protiv tako plemenite stvari samo će se osramotiti, zaključuje kineska agencija.