Sa jugozapadnom kineskom opštinom Čongćing kao svojim transportnim čvorištem, koridor je proširio broj destinacija na 338 luka u 113 zemalja i regiona, rekao je Liu Vei, direktor koordinacionog centra za logistiku i operacije Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more.

Prema podacima centra, Čongćing je u prva tri kvartala ove godine prevezao 105.000 TEU tereta (jedinica teretnog kapaciteta kontejnerskih brodova i terminala) u vrednosti od 19,1 milijardu juana (oko 2,68 milijardi američkih dolara) preko koridora, što je povećanje od 29 odsto, odnosno 46 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Trgovački koridor kopno-more zajednički su izgradili regioni u zapadnoj Kini i nekoliko članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). On omogućava efikasan transport tereta različitim vidovima kao što su železnica, autoputevi i plovni putevi.

Novouspostavljene rute uključuju one koje povezuju kineski Čongćing, Guidžou, Ningsiju, Gansu i Hunan sa Laosom, Vijetnamom i Mjanmarom, rekao je Liu.