Zvanična novinska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor navela je da su rakete ispaljene u zoru na taj grad u provinciji Homa. Sirijska protivvazdušna odbrana je oborila nekoliko raketa.

Izveštaja o poginulima nije bilo, a fotografije koje je objavila državna agencija pokazuju da su rakete izgleda pale na poljoprivredno zemljište.

Izrael nije odmah ništa komentarisao. Izraelska vojska je izvela stotine napada na ciljeve u Siriji tokom proteklih godina, ali retko preuzima odgovornost i diskutuje o takvim operacijama.

Ipak je potvrđeno da su joj meta baze milicija povezanih s Iranom, poput libanskog proiranskog Hezbolaha čiji se pripadnici bore na strani predsednika Sirije Bašara Asada u sirijskom građanskom ratu. Izraelska vojska takođe cilja isporuke oružja za koje veruje da su namenjeni milicijama.

Masjaf je prethodno napadnut u avgustu prošle godine kada je ubijeno petoro ljudi, a dvoje ranjeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navodi da je cilj napada bilo skladište oružja koje pripada iranskoj paramilitarnoj Revolucionarnoj gardi i milicijama koje podržava Iran.

Izraelska vojska je navodno 7. marta napala aerodrom u sirijskom gradu Alepu, te zbog oštećene piste nekoliko dana nije bio u funkciji.