Pozivajući se na vojni izvor državna novinska agencija SANA je navela da je Izrael “izveo napad iz vazduha iz pravca Sredozemnog mora, zapadno o Latakije, ciljajući Međunarodni aerodrom Alepo”, te da je napravljena materijalna šteta. Nije odmah bilo jasno da li ima žrtava.

Izraelski zvaničnici nisu ništa komentarisali. Iako je Izrael u proteklim godinama stotinama puta napao delove Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, uključujući aerodrome Damask i Alepo, ta zemlja retko preuzima odgovornost i diskutuje o takvim operacijama.

Izrael je međutim potvrdio da napada baze milicija povezanih s Iranom poput libanskog Hezbolaha koji je poslao hiljade boraca da podrže snage predsednika Sirije Bašara Asada.

Alepo koji je pretrpeo veliko razaranje u sirijskom građanskom ratu ponovo je teško oštećen u smrtonosnom zemljotresu magnitude 7,8 koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Više zemalja je od tada poslalo pomoć na aerodrom u tom gradu.

Meta izraelskih udara iz vazduha 19. februara bila su stambena područja u glavnom gradu Sirije Damasku, a u tim udarima je poginulo najmanje pet, a povređeno 15 ljudi, sudeći po izveštajima sirijskih državnih medija.

Sirijska vojska je 2. januara saopštila da je izraelska vojska ispalila rakete prema međunarodnom aerodromu u Damasku. U tom napadu su ubijena dva vojnika, a aerodrom je oštećen i bio je van funkcije. Izraelske vlasti strahuju da se taj aerodrom koristi za isporuku iranskog oružja.