Po najavama Ministarstva prosvete, bezbednost učenika biće stavljena u prvi plan pošto je 13-godišnji učenik beogradske Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja.

Prethodna školska godina zbog toga je završena ranije – 6. juna, odlukom Vlade Srbije koja je doneta pet dana pre toga.

Ministarstvo prosvete je 17. avgusta školama uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima koje su sačinjene zbog majske tragedije, a pojedini sindikati i prosvetni radnici su ocenili da su one prekasno poslate.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

Uveden je novi izborni predmet – “Vrline i vrednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.