Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su planove i programe rada za 2014. godinu javnih preduzeća, imenovali neke od direktora i odobrili povećanje cena parkiranja u gradu.

Na mesta direktora imenovani su dosadašnji vršioci dužnosti u “Gradskoj toplani” Raco Vučković, Kulturnom centru Husein Memić, Sportsko-sajamskoj ustanovi “Pendik” Enes Pljakić i Regionalnom pozorištu Dušan Živanić.

Skupštinskom odlukom odobreno je povećanje cena parkiranja, u prvoj zoni sa 32 na 35 dinara, a u drugoj sa 26 na 30 dinara po satu, a odbornici su dali saglasnost i za poskupljenje taksi i autobuskog prevoza za 5,5 odsto.

Odbornici su usvojili i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2014. godinu, kao i Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji Novog Pazara za vode II reda.

Većinom glasova doneta je odluka i o angažovanju eksternog revizora za reviziju završnog računa budžeta grada za prošlu godinu.

Zasedanju je prisustvovala i opozicija, ali su odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka na početku rasprave o tačkama dnevnog reda napustili salu.

Skupštinska većina odbila je njihove predloge da se, između ostalog, raspravlja i o nepoverenju gradskoj vlasti, dugu Novog Pazara, bezbednosti, finansiranju škola i dostavljanju materijala na bosanskom jeziku.

Šef odborničke grupe SDA Sandžaka Fahrudin Đekić izjavio je da je razlog zbog kojeg su napustili sednicu to što vladajuća koalicija “nema sluha za interese građana”.

“Tačke koje smo mi predložili da se uvrste u dnevni red su važne za život svih građana. Zašto vlast ne želi da raspravlja o bezbednosti u gradu ili o radu javnih preduzeća? Napustili smo sednicu jer ne želimo da učestvujemo u ovom cirkusu”, rekao je Đekić.

Odbornici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i Bošnjačke demokratske zajednice ostali su u sali do kraja zasedanja, ali nisu učestvovali u raspravi.

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar” Muamer Bačevac istakao je da je vladajuća većina bila spremna da raspravlja o svim tačkama dnevnog reda, ali da opozicija nije bila zainteresovana za kvalitetan rad.

“Skupština Novog Pazara služi da donosi akte i ubrzava razvoj i funkcionisanje grada. Današnja sednica je bila efikasna, kao i prethodne, i ja se nadam da ćemo tako i nastaviti. Očekujem i ozbiljnije učešće opozicije u budućnosti, a mi ćemo na svaki njihov kvalitetan predlog pozitivno odgovoriti”, rekao je Bačevac.

Na pitanje Sto plus radija kada će gradska skupština u raspravu uvrstiti i imenovanje novog direktora “Gradske čistoće”, jedinog javnog preduzeća u kojem još uvek traje proces biranja direktora, Bačevac je odgovorio da se to “očekuje uskoro”.

Upitan i kako komentariše to što su, i pored najavljenih promena, u pet od šest javnih preduzeća stari direktori ponovo reizabrani na tu funkciju, Bačevac je istakao da je loše stanje u ovim preduzećima glavni razlog zbog kojeg na konkursima nije bilo više kandidata.

“To je veliko breme za svakog pojedinca. Najavljivane su rekonstrukcije, ali su nas zadesili ogromni problemi, čak je i država bila pod bankrotom. Verujem da će formiranjem nove vlade doći bolji dani i da ćemo uspeti da promenimo mnoge ljude, pa i direktore javnih preduzeća koji nisu dobro radili”, izjavio je Bačevac.

N. Kočović