Mogućnost ratifikacije sporazuma juče je nagovestio kandidat za premijera Kosova iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri Hamza, dok su poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) i ranije najavljivali spremnost da glasaju za te sporazume.

Do promene stava DPK da glasa za sporazume dolazi nakon sastanka lidera stranke Memljija Krasnićija sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u ponedeljak.

Očekuje se da će biti ratifikovani sporazum između Kosova i Danske o korišćenju kazneno-popravne ustanove u Gnjilanu radi izvršenja kazni za osuđene u Danskoj i sporazum između Kosova i Evropske unije za učešće Kosova u programu jedinstvenog tržišta.

Takođe se očekuje ratifikacija sporazuma o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj za “Projekat za jačanje digitalnog upravljanja za pružanje usluga”, sporazuma o socijalnom osiguranju sa Holandijom i sporazuma sa Vladom Švajcarske za projekat “Održivost klime u sektoru voda na Kosovu”.

Na dnevnom redu je i ratifikacija sporazuma o finansiranju između Kosovske energetske korporacije (KEK) i Nemačke razvojne banke (KFW) za program solarne energije, sporazuma o učešću Kosova u programu Evropske unije “Digitalna Evropa za period 2021-2027” i sporazuma o učešću Kosova u programu “EU građani, jednakost, prava i vrednosti”.

Poslanici bi trebalo da ratifikuju i amandmane na finansijski sporazum sa EU program “IPA 2015”, sporazum o sufinansiranju projekta za izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren i sporazum o učešće Kosova u programu Evropske unije “Pravda”.

Na dnevnom redu današnje sednice su 39 tačke, koje na prethodnim sednicama nisu usvojene zbog nedostatka kvoruma.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *