Na sednici Skupštine Novog Pazara, koja će biti održana u ponedeljak 6. jula, izglasaće se odluka da se 11. jul proglasi Danom žalosti i Danom sećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici, saznaje radio Sto plus.

Podsećamo da je na poslednjoj sednici postignuto kompromisno rešenje da se za ovaj datum zakaže posebna sednica na kojoj će jedina tačka biti Rezolucija o Srebrenici.

Medjutim, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović pojašnjava da rezolucije donose veliki parlamenti, dok lokalna skupština treba da usvoji osuđujući stav.

“Svi znamo da se u Srebrenici desio genocid, tako da tu nesreću niko ne treba da koristi za sitno politikanstvo i da je zloupotrebljava. Proglasićemo 11. jul Danom žalosti i Danom sećanja, da se ovakve stvari više nikada više u budućnosti nikome ne dese“, rekao je Mahmutović našem radiju.

On je dodao da će delegacija grada biti prisutna na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida 11. jula u Srebrenici.

Dogovoru o zakazivanju ove posebne sednice prethodio je predlog opozicione Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) o usvajanju ove rezolucije, koji su u prvom navratu podržali i odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Medjutim, do preokreta je došlo nakon pauze, koju su zatražili odbornici liste “Pokrenimo Novi Pazar– Tomislav Nikolić”, koji su nakon skoro jednosatnih konsultacija sa stranačkim organima i koalicionim partnerima odlučili da napuste zasedanje.

Posle pauze, odbornici SDP su odlučili da ne podrže izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, već da je za tako „bitnu odluku“ potrebna posebna sednica, a ne da se usvoji kao dopunska tačka.

A.Bajrović