Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Vesna Marković i članica tog tela Dubravka Filipovski sa članovima Odbora Vrhovne rade Ukrajine razgovarale su o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i o mogućnostima za unapredjenje medjuparlamentarne i ukupne bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju iz skupštine Srbije.

Predsednik ukrajinskog Odbora za spoljne poslove Oleksandsar Merezko je ukazao na situaciju u njegovoj zemlji, a Marković je izrazila saosećanje sa prijateljskim ukrajinskim narodom i žaljenje zbog žrtava i razaranja u Ukrajini.

Vesna Marković izrazila je nadu da će u što skorije vreme biti zaustavljeni sukobi i da doći do mirnog i održivog rešenja, a kako je istakla ukrajinskim izbeglicama koje se nalaze u Srbiji biće pružena sva neophodna podrška.

Prema njenim rečima Srbija podržava medjunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, i zahvalila Ukrajini na principijelnom stavu i takvoj istoj podršci Srbiji.

Ona je u saopštenju navelada je „Srbija podržala brojne rezolucije, deklaracije, odluke i izjave u UN, OEBS i EU osudivši rusku agresiju na Ukrajinu, kao i kršenje principa medjunarodnog prava“.

Sagovornici su se složili da su Srbija i Ukrajina dve prijateljske zemlje koje teže istom cilju – članstvu u EU, navodi se u saopštenju.