“Cirkus koji REM organizuje obustavom rada, a kome saučestvuje parlamentarni Odbor za kulturu i informisanje, ne ostavlja nikakvu nadu da vladajuća koalicija ima bilo kakvu nameru da omogući punu slobodu i nezavisnost medija u Srbiji”, navodi se u saopštenju te fondacije.

Tom odlukom, kako su ocenili, odbor se “praktično pridružio ciničnoj tvrdnji da pozivi stručne i medijske javnosti Savetu REM-a da poštuje svoje obaveze utvrdjene zakonom, predstavljaju hajku i ugrožavanje bezbednosti članova tog tela”.

“Umesto da ozbiljno preispita rad Saveta REM-a, kao i sva kršenja i ignorisanja zakona koje ovo telo uporno sprovodi, parlamentarna većina poručuje da nema nikakvu nameru da omogući slobodan rad medija i uspostavi makar rudimentarnu vladavinu prava u zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, jučerašnja sednica skupštinskog odbora “još jednom je neskriveno demonstrirala instrumentalizaciju REM koji, umesto da sprovodi nezavisni nadzor nad sprovodjenjem zakona, brutalnim i neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje”.