Predstavnici Evropske komisije (EC), Regionalnog saveta za saradnju (RCC) i mobilnih operatora iz Evropske Unije i Zapadnog Balkana saglasili su se da cene tarifnih dodataka i posebnih tarifnih paketa izmedju EU i Zapadnog Balkana budu niže od redovnih tarifnih paketa. 

“To znači da će građani Zapadnog Balkana moći da koriste tarifne dodatke ili posebne tarifne pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji, sa cenama koje su značajno ispod cena u redovnim tarifnim paketima”, saopštila je kompanija Yettel.

Smanjenje cena biće uvedeno postepeno, kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cena u oktobru je prva faza.

Jedan od 38 mobilnih operatora koji su potpisali sporazum je i Yettel Srbija koji je i pre zvaničnog uvođenja cena dogovorom, u Srbiji 5. aprila lansirao nove roming dodatke za zemlje EU, koji su povoljniji nego smanjenje ugovoreno tim dogovorom sa idejom da korisnici osete prednosti nižih cena rominga pre uskršnjih i prvomajskih praznika. 

Inicijativa EU, RCC i mobilnih operatora omogućiće da, kako je navedeno, specijalne roming tarife mobilnog interneta prilikom boravka u EU postanu tržišni standard na području Zapadnog Balkana.

Na prošlogodišnjem Samitu EU i Zapadnog Balkana, održanom u decembru u Tirani, Yettel se, kao jedan od osnivača, pridružio Deklaraciji o romingu, koja ima za cilj da u okviru šire ambicije povezivanja i olakšane mobilnosti Zapadnog Balkana sa EU obezbedi i pristupačnije cene mobilnog interneta u romingu.

Mobilni operatori regiona Zapadnog Balkana dali su najznačajniji doprinos stvaranju jedinstvene ekonomske zone tog regiona, time što je od 1. jula 2021. u potpunosti ukinuta naplata rominga za sve vrste saobraćaja na području šest ekonomija tog regiona.