“Priznajući određene napore uložene na terenu da se održi zamah posle dodele statusa kandidata za EU, Šmit je je pozvao političke lidere da pokažu veću posvećenost i odgovornost. Neposredno sprovođenje neophodnih reformi je od suštinskog značaja kako bi se omogućilo Saveta EU da zvanično započne pregovore u proleće 2024. godine”, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je u danas u Beču održao uvodni govor na 27. Evropskom forumu u Beču, čiji je domaćin bio Austrijski institut za evropsku i bezbednosnu politiku (AIES).

Osvrćući se na preporuku Evropske komisije za pokretanje pristupnih pregovora sa BiH, naglasio je da su evropske integracije jedini održiv put za BiH i širu regiju Zapadnog Balkana.

Šmit je ocenio i da je veoma važna međunarodna koordinacija i jedinstven angažman u Bosni i Hercegovini.

Šmit je juče u Beču održao sastanke sa Aleksanedrom Šalenbergom, austrijskim ministrom spoljnih poslova, i generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Marijom Šmid, u kojima je naglasio ključnu ulogu koju međunarodna zajednica treba da ima u u podršci tranziciji BiH od postkonfliktnog oporavka do pune integracije u EU, navedeno je iz OHR-a.