Nacionalni meteorološki zavod upozorio je na “hladnu i opasnu zimsku oluju” koja bi u Kaliforniji mogla da se zadrži do sutra, dok su upozorenja na mećavu na snazi u Sijeri Nevada i na planinskim lancima Južne Kalifornije, gde se očekuje i do metar i po snega.

“Prosto i jednostavno, ovo će biti istorijski događaj što se tiče količine snega i na planinskim vrhovima i u nižim krajevima”, saopštio je zavod.

Međudržavni autoput, glavna žila-kucavica zapadne obale SAD koja povezuje jug i sever, zatvoren je danas na području Kalifornije, južno od granice sa Oregonom, zbog snežnih padavina u dolini Sakramento i na planinskom prevoju severno od Los Aneđelesa, gde su na snazi upozorenja na mećavu. Zatvoreni su i putevi nižeg ranga.

Meteorolozi upozoravaju i na ozbiljne oluje sa grmljavinom koje bi u okeanskim vodama kod obala južne Kalifornije mogle stvoriti vodene pijavice. Upozorenja na mećavu su na snazi u delovima Nevade.

Više od 300 letova je danas otkazano u SAD zbog nepogoda na zapadu SAD, a u Oregonu su drumovi uglavnom zaleđeni i zatvoreni, i ne očekuje se da će se led na njima razmekšati do sutra.

Na širem području SAD, zimske oluje ostavile su gotovo milion potrošača bez struje, a najteže je pogođen Mičigen na severu, gde su u mraku hiljade ljudi. Pre nekoliko dana, tamo je u jednom trenutku bez struje ostalo više od 800.000 ljudi.