Četrdesettrogodišnja Gifej je prva žena izabrana na čelo nemačkog glavnog grada koji je u rukama Socijaldemokratske partije (SPD) poslednje dve decenije, prenosi Frans pres.

Ona je bila ministarka za porodicu izmedju 2018. i 2021. u vladi prethodne kancelarke Angele Merkel.

Bila je ministarka do maja kada je podnela ostavku zbog navoda o plagiranju doktorske teze. Njoj je kasnije oduzet doktorat ali je ostala pri svom planu da se kandiduje za gradonačelnicu Berlina. Tada je rekla da je napisala tezu prema svojim najboljim sposobnostima i da greške koje je napravila nisu bile namerne ni planirane, navodi agencija AP.

Gifaj je već bila poznata gradjanima Berlina pre nego što je ušla u nacionalnu vladu 2018. godine kao popularna gradonačelnica berlinskog okruga Nojkeln, koji ima visoku stopu siromaštva i mnoge porodice sa imigrantskim poreklom.

Kao gradonačelnica Berlina ona je istakla stambena pitanja kao svoj glavni prioritet.

SPD koja je bila prva na lokalnim izborima 26. septembra u glavnom gradu predvodi koaliciju zajedno sa Zelenim i radikalnom levicom Linke.

Jedna od glavnih misija koje su zacrtala tri partnera u koaliciji je izgradnja najmanje 200.000 stanova do 2030. u glavnom gradu koji svake godine privlači sve više stanovnika.

Visoke cene kirija dugo su jedna od glavnih tema u Berlinu. Vlasti nove gradonačelnice će morati da odluče šta da urade sa rezultatima neobavezujućeg referenduma održanog u septembru prema kome su glasači podržali poziv da lokalna uprava ekspropriše oko 240.000 stanova od korporativnih vlasnika.

Gifej je prva žena izabrana na mesto gradonačelnika ali ne i prva žena koja je vodila grad. Luiza Šreder, tada zamenica gradonačelnika, preuzela je vodeće mesto u gradu 1947-1948, kada je prvi gradonačelnik posle Drugog svetskog rata podneo ostavku.