Organizatori 67. Medjunarodnog filmskog festivala u Kanu saopštili su u petak da će legendarna italijanska glumica Sofija Loren biti počasni gost u novoj selekciji festivala “filmski klasici”.

Sofija Loren (79) predstaviće 21 film izabran u selekciji “filmski klasici”. Tu selekciju će 14. maja otvoriti film “Osam i po” Federika Felinija.

Filmska diva dobila je Zlatnu palmu 1961. godine za glavnu ulogu u filmu “Ćoćara” reditelja Vitorija de Sike. Godinu dana kasnije dobila je i Oskara za istu ulogu.

Na festivalu u okviru filmskih klasika biće prikazani izmedju ostalih i filmovi “Pariz – Teksas” Vima Vendersa, koji ove godine slavi 30. rodjendan, “Za šaku dolara” Serdja Leonea i “Poslednji metro” Fransoaa Trifoa.

Predsednica ovogodišnjeg žirija je novozelandska rediteljka Džejn Kempion, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu 1993. godine za film “Klavir”.

U trci za najbolji film nalaze se 18 ostvarenja, medju kojima su filmovi Žan-Lika Godara, Dejvida Kronenberga, braće Darden i Kena Louča.

Festival će 14. maja otvoriti film van konkurencije “Grejs od Monaka” Olivijea Dana, s Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

Zaštitno lice festivala ove godine je italijanski glumac Marčelo Mastrojani, koji je prikazan na najavnom plakatu festivala.