“Hercog je podneo predlog da reši tu situaciju i mi se kao prijatelj Izrael nadamo da ćete vi razmotriti taj predlog”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanjahuom u Berlinu.

Netanjahu je odbacio kao nedovoljan Hercogov plan za kompromis pre nego što se sinoć ukrcao u avion za Nemačku, preneli su izraelski mediji.On je odložio put za pet sati kako bi diskutovao o predlogu sa Hercogom.

“Kao bliski prijatelj mi delimo demokratske vrednosti. Mi veoma pažljivo pratimo tu debatu”, rekao je Šolc i ocenio da je nezavisno sudstvo dragoceno, te da je dobro da se Hercog konsultovao sa mnogobrojnim akterima.

Netanjahu ga je uveravao da će Izrael ostati liberalna demokratija i da će plan reforme pravosuđa ojačati demokratski karakter zemlje.

“Izrael neće ukinuti demokratske principe”, rekao je Netanjahu i dodao da je Izrael “liberalna demokratija i ostaće liberalna demokratija”.

Kancelar Nemačke je izrazio nadu da je lider Izraela u pravu, ali je napomenuo da “demokratija nije samo vladavina većine, već se takođe tiče sigurnosti onih koji ostaju manjina”.

Nemačka je objasnila da može da posmatra razvoj događaja u vezi sa planom, izrazi zabrinutost i objasni važnost konsenzusa, ali ne može da se meša u izraelsku unutrašnju politiku i da se nada da će se izabrati put konsenzusa, rekao je Šolc.

Sporne reforme su navele predsednika Izraela da upozori na opasnost od pretnje “građanskog rata”.

Uoči Netanjahove posete predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je rekao da je Izrael “jedina demokratija u čitavom regionu” i da bi želeo da se sačuva ono što se poštuje o Izraelu, preneo je Frans pres.

Netanjahuova vlada, koja uključuje partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, je predložila plan reforme u januaru tvrdeći da je potrebna kako bi se ograničila prevelika moć sudova.

Protivnici reforme međutim tvrde da preti liberalnoj demokratiji Izraela i slabi ključnu kontrolu i ravnotežu vlasti.

Usledili su protesti širom Izraela koji su održani već desetu subotu zaredom, uz povremene proteste tokom radne nedelje, poput današnjeg u kojima učestvuje stotine hiljada Izraelaca.

Kritičari takođe tvrde da predložene izmene štite Netanjahua kojem se sudi za korupciju.

“Tačno sada u 75. godini nezavisnosti Države Izrael ponor je na dohvatu. Danas vam ja kažem ono što sam rekao njima: građanski rat je crvena linija.Neću dozvoliti da se to desi”, istakao je sinoć u televizijskom obraćanju predsednik Izraela i izrazio nadu da većina Izraelaca želi kompromis.

Plan reformi predvođa da poslanici obaraju odluke Vrhovnog suda o poništenju zakona prostom većinom, a da ne dozvoljava sudu da razmotri takav potez.

Takođe će otežati Vrhovnom sudu da obara zakone za koje se smatra da su suprotni Osnovnim zakonima, kvazi izraelskom ustavu.

Hercog, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, je nedeljama nastojao da predloži vladi kako da ublaži plan reformi.