Prošle nedelje Nemačka je najavila da će poslati 40 oklopnih trapsortera Marder, slično SAD i Francuskoj, kao i protiv-vazduhoplovni sistem Patriot.

Ali kritičari u Nemačkoj vladajućoj koaliciji dugo su se žalili zbog, kako se shvata, Šolcovog oklevanja da preduzme naredni korak i počne da šalje teže naoružanje.

Šolc je obazriv insistirajući na tome da Nemačka neće ići sama sa takvim isporukama i ukazujući da je potrebno da se osigura da NATO ne postane učesnik u ratu sa Rusijom.

Odluka o slanju oklopnih vozila Marder ohrabrila je domaće pristalice slanja težih borbenih tenkova Leopard dva. Takodje postoji pritisak iz inostranstva. Poljski predsednik rekao je u sredu da njegova zemlja hoće da pošalje 14 Leoparda Ukrajini, ali da bi to bilo moguće samo u okviru šire medjunarodne pomoći u tenkovima.

Varšavi bi takodje bilo potrebno odobrenje Nemačke da pošalje naoružanje nemačke proizvodnje.

Upitan danas da li je Nemačka spremna da isporuči Leoparde Ukrajini, Šolc nije konkretno odgovorio, već je naveo dug spisak opreme koju je Nemačka isporučila u koordinaciji sa svojim saveznicima, i rekao da će Berlin zadržati svoju vodeću poziciju kao jedna od glavnih zemalja koje podržavaju Kijev.

On je takdoje rekao da nema nameru da se žuri oko ozbiljnih stvari koje se tiču mira i rata, bezbednosti Nemačke i Evrope.

“Uvek delujemo u bliskim konsultacijama i pažljivo odmeravamo svaki korak”, rekao je Šolc i dodao da većina gradjana Nemačke podržava “smireno, i pažljivo, dobro razmotreno” odlučivanje njegove vlade.