“To je oružje veoma dugog dometa, a ono što se radi u pogledu gađanja i podrške gađanju u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ne može da se uradi u Nemačkoj”, rekao je Šolc nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

“S moje tačke gledišta, ne bi bilo odgovorno ako bismo na isti način učestvovali u upravljanju gađanjem” tim projektilima, rekao je Šolc koji je upozorio na rizik da se Nemačka “na neki način nađe umešana” u rat na direktan način.

Prema njegovim rečima, nemački vojnici ni u kom slučaju i ni na kom mestu ne smeju da budu povezani sa ciljevima koji se gađaju tim sistemima.

Šolc je dodao da se to odnosi i na učešće nemačkih vojnika koji ostaju na svojoj nacionalnoj teritoriji.

“Ono što rade druge zemlje, koje imaju druge tradicije i druge ustavne institucije, je nešto što mi ne možemo da radimo u istoj meri”, dodao je nemački kancelar.

Nemačke rakete Taurus imaju domet veći od 500 kilometara i stoga bi, da ih Ukrajina ima, mogle da gađaju ciljeve i unutar ruske teritorije.

To je razlog zašto je Berlin nekoliko meseci odbijao da ih isporuči Kijevu iz straha da bi se sukob proširio na rusku teritoriju, što bi potencijalno dovelo do zaoštravanja situacije.

Velika Britanija i Francuska imaju pandan nemačkim raketama, ali sa manjim dometom do 250 kilometara. Te rakete su isporučene Kijevu.