Vojna podrška Ukrajini treba da se nastavi i to znači da “svi oni koji mogu da isporuče takve borbene tenkove to zaista učine”, rekao je Šolc u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Šolc koji se redovno kritikuje zbog navodnog oklevanja oko podrške Kijevu obećao je da će tokom trodnevne Minhenske konferencije voditi “intenzivnu kampanju” da bi se saveznici pomerili po ovom pitanju.

Posle pritisaka sa svih strana da isporuči nemačke tenkove Leopard dva Ukrajini, on je krajem januara odobrio da to uradi Nemačka, kao i druge evropske zemlje koje imaju nemačke tenkove.

Međutim pregovori sa partnerima u NATO, koji su usledili, nisu za sada doveli do toga da se prikupi dovoljno tenkova za formiranje celog bataljona, odnosno oko trideset najmodernijih tenkova 2A6.

Nemački ministar odbrane Borsi Pistorijus priznao je da su saveznici do sada skupili pola bataljona tenkova 2A6 od kojih je 14 iz Nemačke i tri iz Portugala.

Drugi bataljon će biti sastavljen od tenkova A4, starijeg tipa, a najviše će ih dati Poljska.

Šolc je rekao u Minhenu da će Nemačka pomoći svojim partnerima da donesu tu odluku, na primer obukom ukrajinskih vojnika u Nemačkoj, ili pružajući im logističku podršku.