Obe radne sesije zatvorena su za javnost.

Tokom samita koji se održava u Piramidi u centru Tirane okolne ulice su zatvorene, pristup civilnim vozilima lokaciji je zabranjen, a pojačano je prisustvo pripadnika snaga bezbednosti.

Kako je rečeno Beti u organizacionom timu, akreditovano je više od 400 medijskih ekipa iz cele Evrope.

Srbiju na samitu predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj, 2020. Sofija i 2022. Berlin.

Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Na prethodnom samitu u Berlinu potpisna su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište: o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.