U tradicionalnoj novogodišnjoj poruci kancelara, koju prvi put posle 16 godina nije uputila Angela Merkel, Šolc je najviše govorio o pandemiji, rekavši da nije došao na vlast u lako vreme, prenosi Dojče vele.

„Traje četvrti talas pandemije, sa rizikom da odmah preraste u peti, nošen novim sojem korona virusa. Pandemija nam se svima uvukla u kosti, sa svim opterećenjima i ograničenjima koje nosi“, rekao je Šolc.

On se osvrnuo i na kampanju vakcinacije, rekavši da je od sredine novembra dato 30 miliona doza vakcine, i da je plan da još toliko bude dato do kraja januara.

„Iskoristite priliku da se vakcinišete spontano i bez zakazivanja. Molim vas, ne odlažite to za neki drugi dan“, rekao je.

Vakcinisane je pozvao da prime i treću dozu, navodeći da treba biti „brži od virusa“.

Skepticima je poručio da su njihove brige neosnovane jer je na svetu vakcinisano gotovo četiri milijarde ljudi.

„Bez većih nuspojava. Nebrojeni vakcinisani postali su roditelji zdrave dece. Korist od vakcinacije je zaista velika“, kazao je Šolc.

On nije pomenuo proteste zbog antikovid mera, koji su u Nemačkoj ponekad i nasilni, ni raspravu o obaveznoj vakcinaciji za sve za koju se zalaže, ali se osvrnuo na tvrdnje da je društvo podeljeno.

„Želim jasno da kažem: upravo je suprotno! Naša zemlja stoji složno. Svuda se vidi ogromna solidarnost i spremnost da se pomogne. To se videlo i nakon razornih poplava koje su letos pogodile Nemačku“, naveo je.

Zajedništvo će biti potrebno i radi ostvarenja klimatskih ciljeva, kako Nemačka ne bi još četvrt veka zavisila od uglja, nafte i gasa, rekao je Šolc.

„To je divovski zadatak“, dodao je, najavljujući velike investicije u dalekovode, punjače za automobile, vetroparkove i šinski saobraćaj.

Šolc je najavio da će klimatska pitanja biti prioritet Nemačke koja u januaru preuzima predsedavanje Grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

On je kazao da G7 za slučaj ruske invazije na Ukrajinu preti „masivnim posledicama“.

„Nepovredivost granica je vrhunsko dobro i o njoj nema pregovora“, dodao je Šolc.