“Za nas je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO. To nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku”, rekao je Šole za televiziju N1.

On nije želeo da govori o mogućim nadležnostima ZSO, rekavši da se ti detalji moraju “izglancati” kroz dijalog.

Šole, koji je prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd, kazao je da će članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama biti teško ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, ali da će SAD nastaviti da se zalažu za to.

“Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije”, naveo je američki diplomata.

Šole nije želeo da govori o pojedinostima francusko-nemačkog predloga za Kosovo, rekavši samo da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

“SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, čiji je cilj normalizacija odnosa u pravcu međusobnog priznanja”, kazao je Šole.

Upitan o slobodi medija u Srbiji, Šole je naveo da se SAD uvek time bave, i da je prilikom prošlonedeljne posete regionu poručio da će tako biti i ubuduće, jer su medijske slobode “prioritet za SAD u svim delovima sveta”.