Spahiu je agenciji Beta kazao da većina mladih stanovnika želi da ode na Zapad jer na Kosovu ne vidi nikakvu perspektivu.

“Skoro iz svake porodice najmanje jedan član živi i radi u zemljama Zapadne Evrope. Ukoliko, kako je najavljeno, do kraja godine Evropska unija uvede liberalizaciju viza za gradjane Kosova, samo u prva tri-četri meseca Kosovo će napustiti 100.000 gradjana, a u narednih godinu dana u nekoliko talasa još 300.000–400.000 stanovnika”, ocenio je profesor Spahiu.

Po njegovim rečima, Kosovo će ostati bez radne snage, a prepoloviće se i broj studenata “koji će zbog posla prekinuti studije i krenuti na Zapad”.

“Pored mladih, Kosovo će napustiti i loše plaćeni stručnjaci. Medju gradjanima vlada uverenje da Kosovo ne može da postane demokratsko društvo u kome će se ceniti znanje i stručnost. Svaka vlast na odgovornim funkcijama bira nesposobne i nestručne, a sposobni i obrazovani ostaju po strani. Socijalni i ekonomski problemi s kojima se susreće većina stanovnika Kosova je za većinu njih nerešiva i jedini izlaz je odlazak u zemlje Evropske unije”, objasnio je Spahiu.

Samo prema podacima Lekarske komore, s Kosovo je u poslednje četri godine u inostranstvo otišlo 580 lekara.

Evropska komisija je juče potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za gradjane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje “u potpunosti važeća”.

Radi se o ključnom dokumentu koji će biti osnova za donošenje odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo na nivou država članica Evropske unije (EU).

Prema tom dokumentu, preneli su mediji, Kosovo je uspostavilo snažan pravni i operativni okvir za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i suočavanje s migracionim i bezbednosnim rizicima.

“Kosovo je nastavilo da konsoliduje napredak u ključnim oblastima identifikovanim u mapi puta liberalizacije. Shodno tome, osnova za preporuku Komisije iz 2018. da se državljani Kosova izuzmu od zahteva za vizu u pogledu kratkih boravaka ostaje u potpunosti važeća”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Zakonodavne procedure koje bi vodile do odluke o ukidanju viznog režima počinju formalno 13. oktobra, kada će se okupiti radna grupa za vize koja će otpočeti prvu raspravu oko ovog pitanja.