Na konferenciji za novinare posle elektronske sednice vlade, Spajić je rekao da “dobar deo” parlamentarne većine podržava odluku o odlaganju početka popisa, koji je trebalo da počne sutra, prenose podgorički mediji.

“Ovo odlaganje do 3. decembra je veoma bitno, bez dodatnih troškova ćemo postići društvenu koheziju. Najveća zabrinutost kod međunarodnih partnera bila je zbog polarizacije, tako da će oni pozdraviti ovakav način inkluzivnosti i pružene ruke”, kazao je Spajić.

Predsedništvo DPS je ranije večeras saopštilo da je ta partija spremna da u novom roku da pun doprinos kako bi u potpunosti bili ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa. Ta stranka je prethodno zapretila bojkotom popisa ako njegov početak ne bude odložen.

Spajić, koji se danas o odlaganju početka popisa konsultovao sa strankama parlamentarne većine, rekao je i da je “večerašnja odluka opozicije dokaz da Crna Gora sazreva kao društvo” i dodao da je to “veoma bitno za pomirenje Crne Gore”.

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, čija stranka je deo parlamentarne većine, rekao je posle sastanka sa Spajićem da je protiv odlaganja početka popisa i optužio DPS da opstruiše taj proces.

Kad je reč o predsedniku Skupštine Crne Gore i lideru Nove srpske demokratije (NSD) Andriji Mandiću, Spajić je kazao da je on “zrelo sagledao situaciju, video dobronamernost vlade i rekao da će podržati svaku dobronamernu odluku”.

Crnogorski premijer je naveo da ne strahuje da bi NSD i DNP mogle da uskrate podršku vladi zbog popisa, i dodao da novog odlaganja njegovog početka neće biti.

Spajić je ranije danas rekao da nema razloga za odlaganje početka popisa, ali da je spreman da ponudi opozicionoj DPS pomeranje do 3. decembra. Popis je trebalo da počne sutra i da traje do 15. decembra.

Vlada i Monstat su saopštili da je sve spremno za početak popisa, a Uprava za statistiku je prethodno saopštila da započinje taj posao, pozivajući građane da “otvore vrata popisivačima” i da učestvuju u popisu.

Demokratska partija socijalista, najjača opoziciona partija u Crnoj Gori, pretila je bojkotom popisa ako vlada ne obezbedi sve potrebne uslove za održavanje popisa u fer uslovima i za kontrolu tog procesa, i pozivala Spajića da početak odloži za nekoliko dana.

Spajićeva vlada je prošle sedmice potpisala sa opozicijom i savetima manjinskih naroda sporazum o kontroli popisa, a skupština je taj dogovor potvrdila izmenama Zakona o popisu. Tim izmenama, međutim, nije preciziran datum početka popisa, što je prepušteno Spajiću da utvrdi uredbom.

Dogovorom vlasti i opozicije proširene su popisne komisije, ponovljeni su javni pozivi za popisivače, utvrđeno je formiranje komisije za praćenje izrade softvera za proveru popisnih podataka od građana, utvrđena je kontrola unosa podataka i zabranjeno je vođenje identitetskih kampanja uoči popisa.

Skupština je juče formirala odbor za praćenje primene sporazuma o kontroli popisa, koji čini po sedam predstavnika vlasti i opozicije.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je nekoliko puta odložen iz različitih razloga. Poslednji put je odložen u oktobru ove godine zbog opozicione pretnje bojkotom.

Državni zavod za statistiku Monstat ponovio je u utorak da popis može da počne i da je Zavod spreman za taj posao, iako nedostaje 500 popisivača. Zavod je naveo da se taj nedostatak može prevazići preusmeravanjem popisivača iz jedne opštine u drugu ili produženjem trajanja popisa.