“Poljoprviredni sektor u Evropi i Španiji suočen je rastućom frustaracijom i nelagodom” zbog “zagušujuće birokratije koju generišu evropski propisi”, navela su tri sindikata Asaja, UPA i Coag u zajedničkom saopštenju.

Tri sindikata, koji za sada nisu naveli tačne datume demonstracija, kažu da žele ublažavanje i pojednostravljenje zajedničke poljoprivredne politike, kao i “ambiciozan plan akcije” na nivou EU, Španije i španskih regiona.

Evropski poljoprivrednici bore se protiv deregulacije tržišta, odnosno traže da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvodi iz trećih zemalja, zbog toga što se nabavljaju po veoma niskim cenama i tako obaraju cenu dobara proizvedenih u EU, i u Španiji, navele su te tri organizacije, većinske među španskim poljoprivrednicima.

“Ti proizvodi koji dolaze van Evropske unije ne poštuju evropske propise po pitanju životne okoline i predstavljaju nelojalnu konkurenciju koja preti održivosti hiljada poljoprivrednih imanja u Španiji i Evropi”, dodaje se u saopštenju.

Već više dana održavaju se protesti poljoprivrednika više zemalja EU, posebno u Francuskoj, gde poljoprivrednici od juče traktorima blokiraju četiri glavne saobraćajnice oko glavnog grada, uz nadzor velikog broja snaga bezdenosti.

Španski sindikat Asaja naveo je juče da hoće da se pridruži pokretu francuskih poljoprivrednika i dodao da je dosta sa zanemarivanjem španskog sela.

Španija je sa Francuskom i Poljskom jedna od glavnih evropskih poljoprivrednih sila. Zemlja koja proizvodi veliki deo voća i povrća konzumiranog u EU je međutim poslednje tri godine suočena sa istorijskom sušom, zbog koje je oslabljen veliki broj gazdinstava i zbog čega je pao prinos posebno žitarica i maslina.