Istraga je vodjena i zbog „naduvanih sponzorskih ugovora i skrivenih isplata bivšem treneru Robertu Mančiniju“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC) pisanje Špigla.
Premijer liga i Mančester siti odbili su da komentarišu tvrdnje.

Špigl je objavio detalje sopstvene trogodišnje istrage u saradnji sa novinarskom mrežom EIC o svakoj od tri oblasti.

Siti veruje da su najnoviji detalji nastavak prethodnih optužbi u vezi sa propisima o finansijskom fer-pleju, za koje smatra da su osmišljeni da nanesu štetu klubu.

Kako se navodi, šampion Premijer lige je navodno vršio pritisak na maloletne igrače da „potpišu ugovore sa klubom preko novčanih uplata, kršeći pravila“.

Sponzori kluba u Abu Dabiju su, navodno, samo deo svojih plaćanja obezbedili klubu, a ostatak je činio vlasnik kluba Šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan, član kraljevske porodice Abu Dabija.

Siti je takodje optužen da je platio znatan deo odštete bivšem treneru Robertu Mančiniju „putem fiktivnog konsultantskog ugovora“.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je 2020. godine poništio Sitiju dvogodišnju zabranu učešća u evropskim takmičenjima nakon što je Evropska fudbalska unija (Uefa) presudila da je klub napravio ozbiljne povrede propisa finansijskog fer-pleja izmedju 2012. i 2016. godine.

CAS je saopštio da je Siti pokazao „očigledno zanemarivanje“ istrage Uefa o potencijalnim kršenjima pravila finansijskog fer-pleja, ali da nije pronašao nikakve ubedljive dokaze da je Siti finansiranje svog vlasnika prikrio kao sponzorstvo.

Uefa je započela istragu protiv Sitija nakon što je Špigl objavio dokumenta koja su procurila u novembru 2018. godine u kojima se navodi da je klub naduvao vrednost sponzorskog ugovora, kako bi doveo Uefu u zabludu.

Tokom svedočenja pred CAS, pravni zastupnik ministarstva finansija u Abu Dabiju tvrdio je da konzorcijum vlasnik kluba nije bio u vezi sa vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Emiratom Abu Dabija.