Njeno ministarstvo je saopštilo da je Đedović Handanović sa kompanijom “Čajna enerdži internešnl grup” (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom “Hunan rič fotovoltaik sajns end tehnolodž” (Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Ministarka je rekla da se posle jučerašnje “istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji” danas potpisanim dokumentima “otvara novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike i obezbeđuju direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju”.

Okvirni sporazum o izgradnji postrojenja za preradu nafte proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU – rekla je Đedović Handanović.

Ukupan iznos te investicije je procenjen na oko 2,4 milijarde evra, uz direktno zapošljavanje 700 ljudi i posredno angažovanje oko 2.400. Realizacija tog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

Memorandum o razumevanju o ulaganjima u obnovljive izvore energijepredviđa investiciju kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta jedan gigavat (GW) u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata (MW).

Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Uz to će kineska kompanija uložiti 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji – rekla je ministarka.

Rekla je da je Kina lider u svetu po ulaganju u obnovljive izvore energije (OIE) i da je ta zemlja samo 2023. dodala 217 GW novih solarnih elektrana, koliko i ostale zemlje sveta zajedno, a i da Kina veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti.

“Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela i vodonika u našem regionu i u Evropi” – rekla je Đedović Handanović.

Tokom posete kineskog predsednika Sija Đinpinga u sredu je u Beogradu potpisan Memorandum Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine o razumevanju za saradnju u geologiji i rudarstvu.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming je danas ocenio da su u energetici i energetskoj tranziciji obe zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

“Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je ambasador.

Ocenio je da je jučerašnja poseta predsednika Kine Srbiji bila veoma uspešna i istakao da su “dvojica predsednika potpisala deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima”.