Dve strane su se sporazumom obavezale da zajednički rade na ostvarivanju programa od 28 tačaka, usmerenih ka ostvarivanju i unapređivanju prava Bošnjaka u Srbiji.

Lider Stranke pravde i pomirenja, čija lista je na prošlim izborima za BNV osvojila 12 većničkih mandata, Usame Zukorlić izjavio je da će nosilac te liste Misala Pramenković biti nova predsednica tog nacionalnog saveta Bošnjaka.

“Nama u SPP je bilo veoma važno da se usaglasimo oko islamske zajednice i mi od danas imamo jedinstven, zajednički stav da BNV želi islamsku zajednicu sa svim pravima kao Srpska pravoslavna crkva, sa sedištem u Novom Pazaru, a duhovnim centrom u Sarajevu”, poručio je Zukorlić.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je da dogovoreni program predstavlja kontinuitet političke ideje zbog koje je BNV i osnovano.

“Dve su stranke potpisale sporazum, a BNV je jedno. Nijedna stranka nije izgubila, a dobitnik su Bošnjaci. Naša je obaveza da sarađujemo u ime Bošnjaka i to smo počeli. Da od sutra to bude početak trajnog bošnjačkog jedinstva, ne samo u Sandžaku, već i na Balkanu”, rekao je Ugljanin.

Lista SDA Sandžaka na proteklim izborima osvojila je 10 mandata.

Iako je bilo najava da će sve liste zajedno učestvovati u radu novog saziva BNV, lista Sandžačke demokratske partije sa 12 osvojenih mandata biće u opoziciji, kao i Admir Muratović, koji je predvodio listu “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”.

Sednica na kojoj će biti izabrana predsednica BNV i ostali organi zakazana je za ponedeljak u 10 časova.