Za tu neobavezujuću rezoluciju, usvojenu dan uoči prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, glasala je 141 članica UN, među kojima su i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Protiv rezolucije glasalo je sedam država (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

Ukrajina i njeni saveznici nadali su se da će rezolucija večeras dobiti podršku najmanje 143 države, kao u oktobru prošle godine, kada je GS UN rezolucijom osudila rusko pripajanje četiri regiona na istoku Ukrajine.

U večeras usvojenoj rezoluciji potvrđuje se “posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine” i zahteva se da Rusija “smesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine”.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana.

Srbija je podržala dve rezolucije u martu prošle godine, prvu kojom je osuđena ruska agresija, i drugu kojom je od Rusije zatraženo da momentalno prekine rat protiv Ukrajine.

U aprilu prošle godine Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, a u oktobru za rezoluciju kojom je GS UN osudila rusko pripajanje četiri ukrajinska regiona.

Srbija je uzdržana bila jedino u novembru, prilikom glasanja o rezoluciji kojom se zahteva pozivanje Rusije na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu, uz obavezu plaćanja odštete Kijevu.

Od dosadašnjih šest rezolucija GS UN, najmanju podršku dobile su aprilska, kojom je Rusija isključena iz Saveta UN za ljudska prava (93 glasa “za”), i novembarska, o plaćanju odštete Kijevu (koju su podržale 94 države).