Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Djedović rekla je da je jedan deo projekta uspešno realizovan, jer se Srbija već povezala sa Rumunijom.

“Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer gledamo da podignemo naše proizvodne kapacitete”, rekla je Djedovic.

Istakla je da inicijativa otvoreni Balkan nije samo trgovinska saradnja, već i povezivanje po drugim osnovama.

“Mi u okviru našeg regiona moramo da se povezujemo i energetski, pre svega, da bi naše snabdevanje strujom bilo snažnije, sigurnije, bezbednije i zato je važan ovaj projekat.”

Podsetila je da se Srbija obavezala Sofijskom deklaracijom, kao i sve zemlje u regionu i da će kao i sve zemlje članice EU “da bude odlučna na putu ka zelenoj energiji”.

Evropski komesar za proširenje Evropske Unije Oliver Varheji rekao je da će, zahvaljujući projektu Transbalkanskog koridora, moći dva puta brže da se obavlja trgovina električnom energijom izmedju Srbije i Evropske Unije.

“Energetika je ovih dana svima na umu, ne uvek u pozitivnim konotacijama, s obzirom na bezbednost energetskog snabdevanja. Ovim projektom ćemo proširiti kapacitete mreže, samim tim i pojačati bezbednost snabdevanja”, istakao je Varheji.

Srpska deonica Transbalkanskog koridora duga je 321 kilometar i ima četiri dalekovodna pravca. Dva su završena od rumunske granice do Pančeva i Kragujevac-Kraljevo, a treći i četvrti do granice sa BiH i Crnom Gorom se pripremaju.

Taj prenosni sistem struje, zameniće zastarelu mrežu, smanjiti kvarove i troškove rada i održavanja, a Transbalkanski elektroenergetski koridor biće u funkciji 2027. godine.
Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).