Memorandum su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, posle plenarnog sastanka delegacija.

Oni su prethodno održali drugi trilateralni sastanak o borbi protiv ilegalnih migracija.

Prvi sastanak posvećen ilegalnim migracijama Vučić, Nehamer i Orban imali su 3. oktobra u Budimpešti.

Vučić: Ne bismo prezimili zimu bez razumevanja Viktora Orbana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Beogradu izjavio da bi Srbija teško prezimila da nije bilo razumevanja premijera Madjarske Viktora Orbana.

Posle sastanka s Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom o suzbijanju ilegalne migracije, Vučić je podsetio da je “Madjarska dopustila da smestimo gas u njihova skladišta”.

“Danas imamo neverovatne potrošnje struje na ovako lepe dane, ali imamo svega i imaćemo, zahvaljujući našem velikom prijatelju Viktoru Orbanu i njegovoj Vladi”, dodao je predsednik Srbije.

Svoj prvi sastanak o ilegalnim migracijama Vučić, Nehamer i Orban imali su 3. oktobra u Budimpešti.

Nehamer: Saradnja sa Srbijom i Mađarskom neophodna jer je sistem azila EU neuspešan

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja morala da se okrene saradnji sa Srbijom i Mađarskom u borbi protiv ilegalnih migracija zato što se sistem azila Evropske unije pokazao kao neuspešan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Nehamer je rekao da su tri zemlje “osnovale partnerstvo” za borbu protiv ilegalnih migracija, eksploatacije ljudi i organizovanog kriminala”.

“To je neophodno jer se sistem azila EU pokazao kao neuspešan. Došli smo do tačke u kojoj neke države EU nalaze nove vidove saradnje van onoga što je moguće unutar Unije, jer ono što ona trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno”, kazao je Nehamer.

Nehamer je zahvalio Vučiću na zalaganju da “azilantski turizam” državljana Indije, Tunisa i drugih zemalja bude okončan.

“Predsednik Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, imali smo rast broja azilanata, recimo iz Indije. To nama mnogo znači, nije nas ostavio na cedilu”, naveo je Nehamer.

On je kazao da dve članice EU, Austrija i Mađarska, danas iz Beograda šalju “jasan signal Briselu” da je Srbija “pouzdan partner”.

Naveo je da je Austriji, uz borbu protiv “azilantskog turizma”, važno da razvija i policijsku saradnju sa Srbijom, navodeći da će njegova zemlja, uz slanje dodatnih 100 policajaca, uputiti i tehničku podršku za zaštitu granica.

“Austrija je među zemljama EU koje su najviše opterećene zahtevima za azil, samo jedna zemlja u Uniji je ispred nas. Do kraja godine imaćemo više od 100.000 zahteva za azil”, dodao je Nehamer.

Vučić: U odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj ilegalnih migranata u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj registrovanih migranata u Srbiji, a da se najveće povećanje odnosi na migrante iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Maroka, Burundija i drugih država, zbog čega će uskoro biti suspendovan vizni režim sa nekim zemljama iz kojih migranti dolaze.

Vučić je na konferenciji za novinare u predsedništvu, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, rekao i da je dogovoreno da se migranti koji nemaju nikavu šansu da dobiju azil u tim zemljama, avionom deportuju iz Srbije u zemlje porekla.

“Nemamo više slobodni vizni režim sa Tunisom, usaglašavanjem spoljnje politike uskoro sa još dve zemlje imaćemo isti vizni režim kao EU. Važan je dogovor o readmisiji, oko proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil a žele da ostanu na našoj teritoriji. Moraćemo da obezbedimo avione za njih, a troškove ćemo podeliti sa Austrijom i Madjarskom”, rekao je Vučić i dodao da će se troškovi deliti po “fer raspodeli”.

Vučić je rekao da migranti u Srbiju najčešće dolaze iz Severne Makedonije – 51 odsto i Bugarske – skoro 33 odsto.

“Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku Madjarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, uključujući i automobile sa termovizijskim kamerama, i da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug”, kazao je Vučić.

Dodao je da ni Srbija, kao ni druge zemlje, ne želi da bude “parking za ilegalne migrante”, i da ima problema na severu zemlje gde se koncentrišu migranti koji pokušavaju da predju u EU.
Orban: Srbija ključna zemlja za bezbednost Evrope pred ilegalnim migracijama

 Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da je Srbija ključna zemlja za bezbednost Evrope pred ilegalnim migracijama.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, Orban je rekao da Srbija, ako brani svoju granicu, brani i celu EU.
“Ako Srbija brani svoje granice, ne brani samo svoju teritoriju, nego i Mađarsku i Austriju i celu EU i zato smo zahvalni Srbiji. Bilo bi nam mnogo lakše da se branimo od migracije ako bi Srbija bila unutar EU”, kazao je Orban.
Orban je naveo da Mađarska “i dalje nastoji da se što pre omogući članstvo Srbije u EU”, a da joj je jedini cilj, dok se to ne desi, da granica odbrane od migracija bude spuštena što južnije.
“Migracija će biti dugoročan problem, zato nam je potrebna dugoročna saradnja. Danas smo napravili dobar korak u tom smeru”, rekao je Orban, koji je prethodno s Vučićem i Nehamerom potpisao memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borne protiv ilegalnih migracija.
On je kazao da saradnja Srbije i Mađarske “ima posebnu snagu”, da dve zemlje “dele istu sudbinu” i izrazio zahvalnost Vučiću, koga je opisao kao “istorijski najboljeg srpskog partnera Mađarske”.
Orban je rekao da su mađarske vlasti uspele da osujete 250.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i dodao da migranata ima “sve više” i da su “sve agresivniji”.
“Ovaj susret je važan za ceo Balkan. Dugo vodim rat protiv ilegalne migracije, verujem u jedan jedini metod, a to je da migraciju treba sprečiti, a ne njome upravljati. Ako su oni uvereni da mogu da pređu granicu, onda će to i pokušati. Treba da im stavimo do znanja da našu granicu ne mogu da pređu”, naveo je Orban.
Dodao je da je Mađarska “pod pritiskom” sa dve stane, pošto iz Ukrajine u tu zemlju ulaze izbeglice koje beže od rata, a iz Srbije migranti, i kritikovao EU da ne pomaže Budimpešti.
“Od 2015. smo potrošili 1,6 milijardi evra na zaštitu granice. Od EU smo dobili 1,2 odsto tog iznosa”, naveo je Orban.

Vučić: Srbija je počela da troši rezerve gasa, jer ugovorene količine nisu dovoljne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija počela da troši rezerve gasa, jer ugovorene količine gasa koje se dobijaju na dnevnom nivou nisu dovoljne da podmire potrebe.

“Srećom, zahvaljujući dogovoru s Madjarskom, naše rezerve gasa su jutros bile 650 miliona kubnih metara gasa, ali napravili smo dobar aranžman i s ‘Bulgar gasom’, pa u našem pravcu kreću dodatne količine”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da će Srbija “uspeti da prezimi” i zahvaljujući elektranama Teto Novi Sad i Teto Pančevo.

Enegetska infrastruktura je od presudnog značaja za Srbiju i sutra će povodom toga biti organizovana konferencija za medije.

Orban: Dok Mađarska ima gasa, imaće i Srbija

Mađarski premijer Viktor Orban danas je u Beogradu izrazio zahvalnost Srbiji na odličnoj saradnji u isporuci gasa, navodeći i da ona uvek može da računa na gas iz Mađarske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, Orban je rekao da je Budimpešta “zahvalna Srbiji jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa koja može da se uveze u Mađarsku stiže iz Srbije”.

“Srbija po tom pitanju postupa perfektno, korektni smo jedni prema drugima, i znamo da možemo da računamo na drugu stranu ako se preokrene situacija. Srbija može da računa da će imati gas sve dok ga Mađarska ima, i dok Srbija ima gasa, imaće i Mađarska”, kazao je Orban.

Orban je naveo da je Srbiju “juče trebalo primiti” u EU, ocenivši da bi danas bili “u mnogo lakšoj situaciji” da se to dogodilo.

“Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje. Izbori u EU su 2024. godine, kada će Mađarska, u drugoj polovini godine, predsedavati Unijom. Daćemo sve od sebe da se proces proširenja što pre završi”, rekao je Orban.

Kancelar Nehamer je kazao da je Srbija kao privredna lokacija “važna i isplativa” za Austriju, i dodao da Beč pruža “jasnu podršku” Srbiji na evropskom putu, kao i drugim državama regiona.

“Srbija ima važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važan je partner, kao i dtuge zemlje regione, koje treba da približimo i da ih uvedemo u Uniju”, naveo je Nehamer.

Povodom problema ilegalnih migracija, što je bila tema današnjeg trilateralnog sastanka Vučića, Orbana i Nehamera, austrijski lider je rekao da je potreban obiman paket mera u borbi, koji treba da uključi i trajnu finansijsku podršku zemljama iz kojih migranti dolaze.

Orban je naveo da migrante treba razlikovati od izbeglica i gastarbajtera, navodeći da oni “žele da pređu granicu ilegalno”.

“Ne možemo da ih dočekujemo sa plišanim medama i sa cvećem. Ceo svet treba da zna da smo ozbiljne zemlje koje imaju svoje zakone i koje će sve učiniti da ih ispoštuju”, kazao je Orban.

Vučić, Orban i Nehamer su danas u Beogradu potpisali memorandum o razumevanju Srbije, Mađarske i Austrije za jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borne protiv ilegalnih migracija.