Premijerka Ana Brnabić ocenila je da se Srbija predugo oslanjala na strane investitore i da je došlo vreme da se jačaju domaći investitori, ali da se ne odriče ni inostranih.

Takvu promenu strategije inicirao je italijanski investitor fabrike Geoks koji je za pet godina od države Srbije dobio subvencije u novcu i infrastrukturi od 14 miliona evra, odnosno 9.000 evra po radniku pod uslovom da zaposli njih 1.250, a ipak je posle pet godina zatvorio fabriku i bez posla ostavio 1.300 radnika.

Neke kompanije dobile su i veće subvencije od Geoksa. Fabrika Beri Kalebo, dobila je 120.000 evra po zaposlenom, a Henkel 144.000 evra po radniku.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srdjan Drobnjaković kaze: “Svi su u istoj ravni teoretski, i domaći i strani investitori, medjutim činjenica je da domaće fabrike finansijski ne mogu da podrže taj ulazak u grinfild ili braunfild investicije. Država kaže da su te strane investicije državni interes i iz tog razloga daju 6.000 do 9.000 evra po radniku za podsticaje. Da ne pričamo o jeftinijoj ponudi gradjevinskog zemljišta, struje, vode itd. Tako da domaće fabrike ulaze u neku nelojalnu utakmicu. Ja to obično nazivam trkom na 100 metara, gde strani investitor ima prednost od 30 metara i kako domaći da bude konkurentan.”

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Milorad Filipović napravio je analizu subvencija od 2006. do 2016. godine, koja je kasnije inovirana i podacima do 2019. godine, prema kojoj je iznos sredstava pomoći “debelo” u korist stranih investitora.

Razlika u dodeljenom iznosu subvencija je daleko veća, pa je od oko 655 miliona evra subvencija, stranim ulagačima dato 611 miliona, a domaćim svega 44 miliona.

Za više od 15 godina, od kada je počela podrška države domaćim i stranim investitorima za projekte i zapošljavanje u Srbiji, iz budžeta je prema Ministarstvu privrede izdvojeno nešto više od 900 miliona evra, dok je vrednost ukupnih investicija oko pet milijardi evra.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)