“Očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan je preduslov za njegov dalji politički, ekonomski i svaki drugi razvoj”, rekao je Đurić i naglasio da će Srbija, kao i do sada, biti konstruktivan partner koji podstiče i doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja.

Đurić je to rekao na marginama NATO samita u Vašingtonu gde se susreo se mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sagovornici su ukazali da će dve zemlje nastaviti da deluju u okviru međunarodne zajednice, dajući doprinos snižavanju tenzija u svetu i uspostavljanju globalnog mira i sigurnosti.

Imajući u vidu da se saradnja Srbije i NATO odvija kroz program “Partnerstvo za mir”, Đurić je sagovornicima preneo opredeljenost Srbije ka politici vojne neutralnosti, kao i otvorenost za dalje unapređenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama tog programa.

Naglasivši da Srbija, kao samostalna i suverena država, vodi računa o svojim nacionalnim interesima, ministar je ukazao i da, kroz učešće u brojnim mirovnim misijama aktivno doprinosi izgradnji mira i stabilnosti širom sveta.

Prema njegovim rečima, Srbija je, kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR na Kosovu i Metohiji.

(beta/cmg)

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *