Interkonektor ima kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa, što čini oko 60 odsto sadašnjih potreba Srbije za tim energentom koji će dolaziti iz različitih izvora – Azerbejdžana, Kaspijskog regiona kao i preko terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Prema rečima ministarske rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović Handanović tim gasovodom Srbija dobija važnu tranzitnu poziciju na gasnoj mapi Evrope.

“To je važan, veliki projekat, međunarodni gasovod koji je važan i za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije, jugoistoka i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj naše zemlje, pre svega Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke”.

{YTVideo1}

Kapacitet gasovoda će moći da se poveća sa 1,8 milijardi kubnih metara godišnje na 3,2 milijarde što je značajno s obzirom da će potrebe Srbije za gasom narednih godina rasti.

Sa Azerbejdžanom je dogovorena isporuka tim interkonektorom do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2024. godine, a nakon toga te količine mogu biti i tri puta veće.

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je vrednost radova 85,5 miliona evra.

“Zahvaljujući našem stabinom budžetu i finansijama uspeli smo i da se dodatno zadužimo, ali i da izdvojimo sopstvena sredstva za finansiranje ovog važnog projekta”, kazala je Đedović.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji, a do sada je mogao da se dopremi samo preko gasovoda Balkanski tok iz Bugarske i gasovodom iz Mađarske.

Prilog Kineske medijske grupe CMG