„Izjave i saopštenja tih nazovi-nezavisnih tela u poslednje vreme više podsećaju na stavove antisrpskih nevladinih organizacija nego na stavove nekoga čija je obaveza da vodi računa o državi, narodu i nacionalnim interesima. U ovakvim izjavama prednjači poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja sebe, suprotno zakonskoj formulaciji, naziva poverenicom“, navela je SRS.

Kako je ocenila SRS, „Brankica Janković je, mimo svojih nadležnosti, komentarisala i mural generalu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu i konstatovala da to što se desilo u Njegoševoj ulici nije u granicama prihvatljivog i da nije trebalo dozvoliti da do toga dodje, odnosno da muralu generalu Mladiću nije mesto ‘u našem gradu'“.

„Ovom izjavom poverenik za zaštitu ravnopravnosti se stavila na stranu Aide Ćorović, Žena u crnom, Inicijative mladih za ljudska prava i drugih antisrpskih organizacija. Brankica Janković može deliti vrednosti sa svima njima, ali isključivo privatno, a javno mora štititi interese Srbije, jer platu od skoro 400.000 dinara prima iz budžeta Republike Srbije“, navela je SRS.