Kako je istakao, u poslednje dve godine najveći problem građana Srbije su “podivljale cene osnovnih životnih namirnica, od hrane, goriva i ogreva, pa sve do sredstava za ličnu higijenu, koja su poskupela za više od 50 odsto, što je značajno više od zvanične inflacije”, objavila je SSP.

“Pošto je hrana poskupela duplo više nego u EU, a cene goriva su i dalje najviše u regionu, Vlada je dužna da utvrdi ko u lancu snabdevanja zarađuje ekstraprofit. Da li su to proizvođači, uvoznici, distributeri, veletrgovci, maloprodajni lanci, ili svi zajedno”, zapitao se Nikezić.

Prema njegovim rečima, ukoliko je kanadski Parlament mogao da pozove direktore najvećih maloprodajnih lanaca da javno svedoče o rastu maloprodajnih cena, Vlada Srbije “valjda može da izda nalog inspekcijskim službama da barem objave strukturu cena 100 osnovnih namirnica i kako su se kretale u poslednje dve godine”.

“Trebalo vam je šest meseci da formirate novu/staru Vladu, i sada je zaista krajnje vreme da počnete nešto i da radite, a zaustavljanje inflacije bi morao da vam bude prvi zadatak”, kazao je Nikezić.