“Ministre Mali, danima se hvalite ekonomskim rezultatima, samo ne kažete da od 51 evropske zemlje, samo Srbija, Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija i Severna Makedonija imaju neku formu finansijskog aranžmana sa MMF-om”, naveo je Nikezić, a saopštila Stranka slobode i pravde.

Dodao je da nije moguće da su srpske javne finansije stabilne, ako je Srbija prinudjena da od MMF-a traži pomoć od 2,4 milijarde evra za plaćanje budućih obaveza, pošto joj je, kako i MMF kaže, “ograničen pristup medjunarodnom finansijskom tržištu”.

Nikezić je naveo da Mali tvrdi da su “evropske zemlje prošle godine klizile u recesiju, dok je Srbija beležila svoje lokalne rekorde”, iako zna da je u prva tri kvartala prošle godine prosečan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU bio 4,2 odsto, a u Srbiji samo 2,9 odsto.

Mali se, kako je rekao Nikezić, hvali da je Srbija bolja od drugih, a ne kaže da se to “bolji” odnosi samo na tri evropske zemlje, pošto je Srbija po zvaničnim podacima Eurostata četvrta, najsiromašnija zemlja u Evropi.

“Srbija je 2023. godinu dočekala sa najgorom ekonomskom kombinacijom: padom industrijske proizvodnje, poljoprivrede i gradjevinarstva, uz najviši nivo inflacije u poslednjih 18 godina”, rekao je Nikezić.

Istakao je da je “krajnje vreme da se ministar Mali uozbilji, jer će nadolazeća ekonomska recesija prvo stići u Srbiju, koja je nespremna i bez ikakvog plana, sa praznim računom, dvocifrenom inflacijom i rekordnim javnim dugom, koji je veći od proseka Centralne i Istočne Evrope”.