SSP je u saopštenju zatražila, „u prvom redu“ od premijerke Ane Brnabić, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović i svih žena u vladi Srbije, „da izađu iz uloge komentatora i rade posao za koji su plaćene“.

Podatak o 20 ubijenih žena „nad kojim se ovih dana zgražava Mihajlović, vrhunac je sramote i nemara vlade Srbije, ali i svih žena ministara koje ništa nisu učinile da prevenciju ove vrste nasilja podignu na maksimalni nivo“, navela je ta stranka.

Ukazali su da je opozicija, prilikom usvajanja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 2016. upozoravala da tada promovisana ključna odredba o bržem odlučivanju o zabrani prilaska ne znači ništa, „ukoliko se nasilnik ne prati dalje kroz sistem, a visokorizični slučajevi budu pod punim nadzorom policije“.

Dodali su da je na to upozoravano „upravo zbog toga što su ovakvi nasilnici povratnici sa svaki put većim stepenom nasilja“.

„Tadašnji predlagač Nela Kuburović, ostala je gluva na sve apele opozicije da „prava“ nasilnika na viđanje dece i u prostorijama centara za socijalni rad ne mogu biti ispred prava na život dece i majke u situacijama visokog rizika, jer centri za socijalni rad nisu ni sposobni, a ni obučeni da spreče nasilnika u fatalnoj nameri“, navela je SSP.

Podsetili su i „da je odmah nakon usvajanja zakona muškarac ubio ženu i dete usred Centra za socijalni rad u Rakovici“

SSP od Brnabić i Mihajlović traži da hitno iniciraju izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Ta stranka smatra da bi izmenama trebalo omogućiti da „registrovani nasilnici bili u posebnom režimu nadzora od strane policije, a ne socijalnih radnika“ koji su, kako su naveli, često i sami žrtve nasilnika u predmetima koje vode.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.