Pokret za preokret je u saopštenju zatražio od nadležnih organa da hitno reaguju i pronadju počinioce.

Kako tvrde, Novi Sad više nije bezbedan grad kao što je nekad bio.

Iz SSP su ocenili da je napad posledica “nacionalističkog narativa”, za koji navode da se decenijama servira sa nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i preti da Novi Sad pretvori u “radikalski brlog iz devedesetih”.

“Osudjujemo sramno ponašanje ekstremnih desničara, koji su osetili potrebu da ‘legitimišu’ goste Novog Sada i tražimo od nadležnih da hitno reaguju. Od gradonačelnika Milana Djurića zahtevamo da se odmah oglasi i osudi sve one koji su izazvali incident”, naveli su u saopštenju.

Novosadske NVO ocenile su u saopštenju da su naprednjaci od Novog Sada napravili “nacionalistički bastion mržnje i zla”.

“Novi Sad dugo već, više od tri decenije, nije miran i pitom grad kao što je nekada bio, ali je, na žalost, danas postao pravi nacionalistički bastion u kojem se gaji i nagradjuje mržnja, pohlepa i zlo”, ocenjuju nevladine organizacije Novog Sada.

Dodali su da je cinično da se napad dogodio dok je Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Saopštenje su potpisale organizacije Vojvodjanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar za održive zajednice.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra ITD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i napala ih, a nakon lekarske pomoći oni su se tokom prepodneva vratili u Hrvatsku, objavio je novosadski portal 021.rs.

Nakon incidenta, oni su policiji izjavili da je do napada došlo nakon što su ih mladići u Nikolajevskoj porti presreli i pitali jesu li iz Hrvatske.

Glumci su u Novom Sadu bili jer se poslednjeg dana “Synergy World Theater Festivala” igrala predstava “Bura” u Novosadskom pozorištu.