Funkcioner SSP Danijel Raspopović u pisanoj izjavi je kritikovao odluku Ministarstva zdravlja da se ukine dosadašnja mogućnost da mladi lekari sami biraju specijalizaciju i da se prilagode potrebama zdravstvenog sistema.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je u petak da je utvrđen spisak deficitarnih specijalizacija i da mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru, već da će morati da se prilagode potrebama zdravstvenog sistema.

Kako je Đerlek naveo, u državi ima najviše internista, pedijatara i lekara opšte prakse, a postoji nedostatak anesteziologa, intenzivista, radiologa.

Mnogi specijalisti, kako tvrdi Đerlek, produžili su radni staž pošto nema ko da ih zameni, a problem je nastao pre nekoliko godina “kada su se specijalizacije delile kako ko hoće”.

Raspopović je ocenio da su pogrešne odluke Ministarstva zdravlja već dovele do nedostatka određenih specijalista a viškova drugih, kao i do alarmantnog deficita određenih lekara specijalista i lekara opšte prakse u pojedinim krajevima Srbije.

“Ovakve mere osim što pokazuju razmere problema u koje nas je uvela ova vlast samo će ubrzati odliv lekara iz Srbije, a Vi (Đerlek) ste već, a tek ćete biti odgovorni, jer pacijenti koji su godinama kroz lični dohodak izdvajali novac za zdravstveno osiguranje ostaju bez mogućnosti da budu pregledani i lečeni čim im je uskraćeno zagarantovano pravo po zakonu”, ocenio je Raspopović.