„Tražimo od resornih ministarstava poljoprivrede i finansija da se hitno dupliraju subvencije za mlečno govedarstvo kroz premije za mleko i kroz subvencije po mlečnom grlu. To je jedini način da se stopira njihovo naglo uništavanje“, navodi SSP u saopštenju.

Prema navodima SSP, ta kriza tinja već osam godina, a jasno je da će ovakvih vesti biti sve više usled dugogodišnjeg minusa u proizvodnji mleka.

„Otkupna cena mleka je niska, isplata subvencija neredovna, selektivna i uz sve češće mahinacije, a krizi umnogome doprinosi i dugogodišnja niska otkupna cena žive vage tovljene junadi, te se junad za tov sada uvozi iz Rumunije. Ovogodišnja suša će dodatno ubrzati trend pada proizvodnje mleka i zapravo otkriti sve što se godinama skriva u oblasti govedarstva naše zemlje“, tvrde iz te stranke.

Dodaju i da je hrana za goveda preskupa, silaža najnižeg kvaliteta, kao i da svake godine broj muznih grla opada za 40.000, proizvodnja mleka sve manje ima industrijski karakter, dok je uvoz mleka u prahu za preradjevine ogroman.