Ona je rekla da je Vesić zaboravio da kaže glavnu stvar u vezi sa tim predlogom SNS-a o izmeni Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na gradjevinskom zemljištu uz naknadu, a to je da će ovom odlukom država, odnosno gradjani Srbije direktno biti oštećeni za pedeset milijardi evra.

“Vesić je rekao da će SNS predložiti ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, jer se time oslobadja 5.000 lokacija za gradnju. Sve koji su protiv ovakvog predloga nazvao je neznalicama i licemerima, a zaboravio da kaže glavnu stvar, a to je da će ovom odlukom država, odnosno gradjani Srbije direktno biti oštećeni za pedeset milijardi evra”, rekla je Godjevac, a saopštila ta stranka.

Dodala je da računica pokazauje da, ako je prosečna vrednost svake od tih 5.000 lokacija, deset miliona evra, a toliko košta samo jedan hektar na Novom Beogradu, ukupna vrednost 5.000 lokacija je 50 milijardi evra.

Istakla je da se “na taj način Goran Vesić i SNS spremaju za najveću pljačku do sada, ne u istoriji Srbije, nego cele Evrope”.

Godjevac je rekla da kada neko kupi fabriku, kroz privatizaciju ili u stečaju, stiče pravo korišćenja zemljišta koje je ispod objekata i zemljišta neophodnog za njihovo funkcionisanje, ali ako odluči da sruši fabriku da bi sagradio stanove ili poslovni prostor, odnosno da izvrši promenu prava na zemljištu, mora da plati to zemljište, jer ono nije ušlo u cenu fabrike.

“Da država ne bi bila oštećena 2009. godine je donet zakon po kome se to zemljište plaća, a cena se odredjuje prema formuli za plaćanje naknade za konverziju. Ako se izmeni taj zakon, kako to sada predlaže SNS, konverzija se više neće plaćati i budžet države će biti ozbiljno oštećen”, rekla je Godjevac.

Vesić i SNS su, kako je rekla, smislili novu ideju za poklanjanje delova Beograda i Srbije bliskim investitorima kroz nedopustivu promenu zakona o konverziji.

Umesto da se, prema njenim rečima, novac slije u budžet, po ovoj SNS zamisli, slivao bi se u privatne džepove, a ne za ulaganje u ljude, za infrastrukturu ili inovacije, za bolje zdravstvo, obrazovanje i veće plate, za sprečavanje odlaska mladih.

“Zbog toga ovaj zakon ne sme da se usvoji, jer bi imao dugoročne i štetne posledice po gradjane i državu”, rekla je Godjevac.