Evo šta je novo po agenciji Rojters:

BLISKI ISTOK

Gaza je dominirala na dnevnom redu Svetskog ekonomskog foruma, ali lideri nisu uspeli da daju jasne detalje o bilo kakvom praktičnom putu ka palestinskoj državnosti, ili o prekidu vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

Rat usporava privredu čitavog Bliskog istoka, rekao je katarski ministar finansija. Šef Palestinskog investicionog fonda procenio je da će samo za obnovu kuća u Gazi biti potrebno najmanje 15 milijardi dolara. Arapske države rekle su da neće finansirati rekonstrukciju ako ne bude trajnog mira.

“Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince kroz palestinsku državu”, rekao je saudijski ministar inostranih poslova princ Fejsal bin Farhan.

CRVENO MORE

Napadi jemenske grupe Huti bliske s Iranom na brodove u Crvenom moru povećavaju cenu robe iz Azije u Evropi, rekao je logistički gigant “DP World”. Izvršni direktori u Davosu rekli su da traže alternativne puteve snabdevanja. Potpredsednik Jemena i iranski ministar spoljnih poslova rekli su da napadi neće prestati dok Izrael ne okonča rat u Gazi.

“Ako to potraje, to bi mogao biti problem”, rekao je Amin Naser, izvršni direktor naftnog giganta “Saudi Aramco”.

KINA

Premijer Li Ćijang je rekao u Davosu da je kineska privreda otvorena za poslovanje i istakao njen potencijal za strane investicije, ali su investitori ostali oprezni usred sporog oporavka Kine od pandemije i njenih tenzija sa SAD. Upitan koliko je koristan ručak sa Lijem iza zatvorenih vrata, jedan izvršni direktor je rekao “osrednje”, naglasivši skepticizam prema “ofanzivi kineskog šarma”.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Priča o veštačkoj inteligenciji strujala je kroz sobe za sastanke i panele u Davosu, a njeno obećanje napretka je praćeno upozorenjen na bezbednosne rizike na koje se pozivao kineski premijer. Dok su razgovori uključivali kako regulisati rastuću tehnologiju i kako je primeniti na naučna otkrića, i dalje je otvoreno pitanje kako to “monetizovati”.

RESTRUKTURIRANJE DUGA

Novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milei debitovao je govorom na glavnoj bini u Davosu – a zatim je brzo seo sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom da razgovara o svom planu za navigaciju kroz lavirint duga svoje zemlje.

Gana će se ponovo angažovati sa svojim međunarodnim vlasnicima obveznica dok nastoji da dogradi zamah u restrukturiranju duga.

“Kapitalizam slobodnog preduzetništva je jedino sredstvo koje imamo da okončamo glad i siromaštvo”, rekao je Milei.

PRIVREDA

Šefovi banaka upozorili su na inflatorne pritiske zbog povećanih troškova transporta i mogućnosti poskupljenja nafte. Rukovodioci banaka strahuju da tržište pogrešno ocenjuje smanjenje kamatnih stopa i da bi geopolitički rizici mogli da izazovu nestabilnost.

“Ovo je generalno važna godina s mnogo izbora širom sveta koji bi potencijalno mogli da promene način na koji se tretiraju fiskalni stimulansi”, rekla je Suni Harford, predsednica za upravljanje imovinom i izvršnog odbora grupe za održivost i uticaj u UBS.

BANKARSTVO

O konsolidaciji evropskih banaka razgovaralo se iza zatvorenih vrata, ali rukovodioci kažu da je prekogranična spajanja banaka teško postići bez jedinstvene regulative bar širom regiona. Smatra se da su selektivna spajanja nacionalnih igrača verovatnija.

ENERGIJA

Dok se nekoliko panela fokusiralo na prestanak upotrebe fosilnih goriva, šef saudijske kompanije “Aramco” je rekao Rojtersu da potražnja za naftom neće uskoro dostići vrhunac. Broj energetskih rukovodilaca u Davosu bio je manji nego prethodnih godina. Naftni šefovi “Shell”-a, “TotalEnergies” i “Aramco”-a sastali su se na marginama kako bi razgovarali o tome kako da pomognu u dekarbonizaciji industrija koje snabdevaju, rekla su tri izvora iz industrije.

UKRAJINA

Uz druge krize koje traže pažnju, predsednik Volodimir Zelenski je na početku Godišnjeg sastanka Foruma stavio Ukrajinu na dnevni red u Davosu. Njegovi razgovori s više od 80 savetnika za nacionalnu bezbednost iz celog sveta doveli su do toga da Švajcarska ponudi da bude domaćin mirovnih pregovora. Zelenski se takođe sastao sa čelnicima banaka da traži finansiranje za obnovu Ukrajine.

“Ukrajina može da pobedi u ovom ratu, ali moramo da nastavimo da jačamo njen otpor”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, pozivajući zapadne saveznike Kijeva da nastave sa isporukom oružja i finansijskom podrškom.

ROD

Svetski forum je saopštio da da su žene činile oko 28 odsto od ukupno 3.000 učesnika, uključujući 350 šefova država i vlada i ministara koji su se ove godine okupili u Davosu.

“Ova godina označava značajnu prekretnicu u 54-godišnjoj istoriji Godišnjeg sastanka, jer pozdravljamo više od 800 žena u Davosu što je najveći broj u našim podacima”, navodi se u saopštenju.