Stamatović je u pisanoj izjavi naveo je da je to protivzakonito učinila tehnička vlada koja nema mandat za donošenje takvih strateših odluka, kao ni ambasador Nemanja Stevanović, „koji je zaostali kadar nekadašnjeg ministra diplomatije Vuka Draškovića i koji otvoreno zastupa antirusku i pro-NATO opciju u Srbiji“.

Stamatović je dodao da taj čin preti da ugrozi tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, koje ima „ogromnu podršku naroda Srbije“.

„Rusija je uvek bila uz Srbiju. Na istom mestu u UN, ruski ambasador Vitalij Čurkin, kojem je naš narod podigao spomenik u Republici Srpskoj, uložio je veto na sramnu britansku rezoluciju čiji je cilj bio da žigoše čitav srpski narod kao genocidan. Samo zahvaljujući Rusiji izbegli smo da pred istorijom budemo označeni kao genocidan narod. Nepravedno je da se Rusiji u UN odužujemo na ovaj način“, istakao je Stamatović.

On je naveo da je Rusija garant zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanja dejtonskih nadležnosti Republike Srpske.

„Bez podrške i prijateljstva Rusije, prvo što će NATO uraditi, nastaviće sa rasparčavanjem Srbije i planom da se uništi Republika Srpska.Jučerašnje glasanje Srbije u UN predstavlja falsifikovanje izborne volje građana, ali i pokazatelj kakav bi zaokret Srbija mogla da napravi u svojoj spoljnoj politici u budućnosti“, rekao je Stamatović.

Stamatović je pozvao Vladu Srbije da vodi odgovornu politiku i da ne preduzima korake za koje, kako je naveo, nema legitimitet i većinsku podršku naroda.

„Takvi koraci mogli bi da izazovu unutrašnju nestabilnost koja bi zaustavila ekonomski rast Srbije i doprinela još dubljim podelama i podizanju tenzija u društvu“, naglasio je on.