“Večna slava Mesiju”, piše u naslovu argentinskog sportskog dnevnika Ole, odražvajući opšti osećaj u Argentini. Ceo narod je skoro 20 godina čekao krunisanje svoje čuvene desetke, koji se pridružio Dijegu Maradoni u Panteonu fudbalskih bogova.

I Gazeta delo Sport je ubedjena da se Mesi izjednačio sa Maradonom. Jer “Mesi je genije u običnom telu, tačnije u telu koje nema ništa atletsko”. Ali, “u fudbalu ova fizička gradja može biti dovoljna ako imate glavu umetnika i nogu Boga”, dodaje ovaj italijanski list ispod fotografije Mesija koji se raduje.

“Kao Dijego Maradona u svoje vreme, idol navijača je u nedelju opravdao svoju reputaciju i više nego ikad je ponos čitavog naroda”, napisao je francuski dnevnik Figaro hvaleći “neverovatnog Mesija”.

Sa 35 godina, Mesi je “doveo Argentinu do vrha ‘maradonskim učinkom”, piše španski sportski list Marka.

O pobedi velikog sportskog rivala pisalo se i u Brazilu. Dnevnik Globo je pisao o pobedi argentinske “braće” i krunisanju Mesija, “najboljeg” koji je “uveliko zaslužio da podigne pehar”.

“Svetsko prvenstvo 2022. stavlja tačku na debatu Mesi ili CR7 (Kristijano Ronaldo). Argentinac je najbolji igrač u poslednjih 50 godina”, piše u naslovu brazilskog sajta Uol, ne usudjujući se da ga uporedi sa “kraljem” Peleom.

Za nemački list Zidojče cajtung “Lionel Mesi je stvorio večno delo” osvajanjem “prve titule svetskog prvaka u belo-plavoj katedrali”.

Mesi je konačno šampion sveta: “veliki dogadjaj u istoriji igre koji ovog apsolutnog umetnika približava besmrtnosti”, čestitao je francuski sportski dnevnik Ekip, koji samo želi što Mesi nije “odabrao drugi dan”.

Francuski Liberasjon (Liberation) na svojoj naslovnoj strani podjednako pozdravlja “legendarne” Mesija i Mbapea, deleći naslovnicu pravedno izmedju dva rivala u Dohi, ali saigrača u Pari Sen Žermenu.

Nije izenandjujuće da Ekip posebnu pažnju zadržava na “tri gola u finalu neverovatnog Kilijana Mbapea, koji je imao hrabrosti” i kome uručenje Zlatne kopačke za najboljeg strelca turnira (osam golova) “nije izmamilo osmeh”.

Gazeta delo Sport takodje pozdravlja “Mbapea, fenomen koji nije sličan bilo kome”, dok Zidojče cajtung odaje počast Francuzu i njegovom “individualnom nastupu za fudbalske knjige istorije”.

“Kakvo finale”, naslov je Frankfurter algemajne cajtunga, koji govori o “ludoj večeri” za dva tima koji su prošli kroz “raj i pakao”.

“Nezaboravno finale, “delirijum”, “ekstaza”, “najbolje finale svih vremena”, kao da uzvikuje argentinska štampa, koja je kao i francuska oduševljena “potpuno ludom utakmicom”, po Mondu.

“Jedna od onih herojskih utakmica koja prevazilazi vreme, ali takodje i jedna od onih koja slama srce”, podvlači Ekip.