Oni sumnjaju da je vrednost poslovne polovine te višespratnice umanjena u postupku prodaje, sumnje na korupciju i zamene sudije u postupku koji se u Privrednom sudu vodi protiv kompanije “General eksport” u stečaju koja duguje novac stanarima.

Predstavnik stanara te kule Božidar Stavrić rekao je novinarima ispred Privrednog suda u Beogradu da oni traže i smenu novog sudije koji je postavljen da vodi taj slučaj, kao i smenu direktora tog suda.

Dodao je da očekuje “pozitivan rezultat” tih prijava i zahteva i najavio da će u suprotnom u subotu u 12 časova organizovati protest ispred Skupštine Srbije.

“Prošle nedelje je zatražena i asistencija Evropske unije kako bi se uključili u ovo i uspostavila vladavina prava i kako bi mi, ne samo kao stanari, već i kao poverioci, jer nama kompanija ‘General eksport’ u stečaju duguje 400.000 evra bez kamate”, rekao je Stavrić.

Naveo je da je državna Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prošle godine pokušala da proda zgradu za 16 miliona evra, potom za 11 miliona, a da je sadašnja cena sedam miliona evra, kao i da su se stanari obratili Vladi Srbije i zatražili da iskoristi pravo preče kupovine, jer je Geneks nepokretno kulturno dobro.

Stavrić je naveo i da postoji pet zainteresovanih za kupovinu kule Geneks, ali da će se više saznati u ponedeljak, 6. februara, kada je zakazana prodaja tog objekta.

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić izjavio je da će kupac najverovatnije biti Davor Macura, koji je kupio i “IMT” postrojenje u Beogradu i naveo da iza njega “stoji jedan patriota sa Kosova i Metohije”.

Kazao je da su od ministra prosvete Branka Ružića dobili pismo u kome se odbija njihov predlog da zgrada postane studentski dom, jer je zgrada “neuslovna”.

“Naravno da je zgrada neuslovna u ovom trenutku. Onda kada se sredi i stambeni i poslovni deo, to može postati studentski dom, IT park, naučno-tehnološki park, bilo šta što više treba javnom interesu od nove tajkunske kule”, rekao je Miketić.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Srđan Milivojević ocenio je da je vlast “naumila da proda Geneks kulu po desetostruko nižoj ceni” i istakao da stanovnici te kule već dva meseca pokušavaju da ukažu na nepravilnosti koje prate njenu prodaju.

“Vrednost Geneks kule je procenjena na 313 evra po metru kvadratnom, iako je nedavno stan u drugom delu kule prodat za 3.000 evra po kvadratu”, rekao je Milivojević.

On je naveo i da je današnja konferencija održana ispred Privrednog suda jer je sudija koja je sedam godina vodila postupak stečaja “Generaleksporta”, ali da je pred treći pokušaj prodaje Geneks kule ona zamenjena sudijom kome je to prvi postupak.

“To jasno naznačava da ovde nisu čiste stvari. Sudija Ljiljana Matić je sedam godina upoznata sa svim problemima, sa onim što se duguje stanarima Geneks kule u stambenom delu, upoznata je sa troškovima koji su nastali, ali se njoj predmet iznenada oduzima i daje čoveku koji nema nikakvog iskustva sa ovim predmetom”, naveo je Milivojević.