Lajčak je u petak, zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, izaslanicima Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Nemačke Jensom Pletnerom i italijanskim izaslanikom Frančeskom Talom posetio Prištinu i Beograd.

Posle sastanka sa Kurtijem Lajčak je rekao da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera “očekivao veće razumevanje” za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

U Beogradu je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

“Rezultat je da smo ohrabreni. Predsednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost”, kazao je Lajčak.

On je dodao da EU, SAD, Francuska, Nemačka i Italija “ostaju uvereni” da je francusko-nemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su danas razgovarali, “najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *